Sociale media

Open the menu

Neglected crisis, not forgotten

/sites/default/files/2024-07/injured-profile.png

Neglected crisis, not forgotten

De term "vergeten crises" wordt vaak gebruikt om humanitaire situaties te beschrijven die niet langer de aandacht trekken van de internationale gemeenschap, de media, het publiek, enz. Deze crises zijn vaak het gevolg van een combinatie van rampen, zoals natuurverschijnselen (cyclonen, overstromingen, enz.) en gewapende conflicten of een combinatie van beide, met grote gevolgen voor de bevolking (ontheemding, geweld, epidemieën, enz.).

Voor AZG zijn dit geen vergeten crises maar verwaarloosde crises.

Het gebrek aan aandacht voor deze zogenaamde vergeten contexten is het resultaat van bewuste keuzes van diegenen die het verschil kunnen maken: de overheid, de internationale gemeenschap, en de media. Het gaat hier niet om nalatigheid, het is net een vorm van verwaarlozing en dus een keuze om geen of amper inspanningen te leveren en de aandacht te laten verslappen.

HOE DEFINIËREN WE DEZE CRISES?

Er zijn veel indicatoren die een vergeten crisis definiëren en deze kunnen variëren, maar er zijn toch een aantal gemeenschappelijke elementen. 

Complexiteit van de crisis

Sommige crises blijven bestaan omdat ze veroorzaakt en aangewakkerd worden door meerdere factoren, zoals; geopolitieke kwesties, interventie door derde landen, onderlinge afhankelijkheid van economische, etnische, sociale en klimatologische problemen, etc. Daarnaast is het mogelijk dat deze crises moeilijk te definiëren zijn. Zoals in Haïti bijvoorbeeld, waar bendes een situatie hebben gecreëerd die noch een oorlog noch een conflict tussen gemeenschappen is.

Duur van de crisis

Deze verwaarloosde crises duren lang. Hoewel deze crises soms internationale mobilisatie kregen in termen van aandacht, fondsen en humanitaire hulp, worden deze uitgehold naarmate het er een oplossing in vooruitzicht is. Dit komt vaak door de complexiteit van de crisis en door het normaliseren van deze crisis zal deze waarschijnlijk nog langer duren. 

Verplaatsing van ontheemde bevolkingen

Gewapend conflict, epidemieën, hongersnood, seksueel geweld, klimaatverandering, verplaatsingen van ontheemden, enz.

Gebrek of onvoldoende humanitaire hulp ter plaatse

De duur en de complexiteit van de crisis en het feit dat de internationale samenwerkingsprioriteiten van de landen waar de hulp vandaan komt veranderen omwille van risicobeheer voor het personeel, zorgt ervoor de hulp na verloop van tijd afbrokkelt. Hierdoor wordt een bevolking in nood aan haar lot overgelaten. Bovendien worden toegezegde internationale fondsen zelden volledig uitbetaald. Dit alles draagt bij aan de opeenstapeling van medische en humanitaire noodsituaties zoals epidemieën, ondervoeding en moeder- en kindersterfte.

Groeiende onzichtbaarheid naarmate de crisis zich ontplooit

De media besteden steeds minder aandacht aan deze verschillende crises, omdat ze geen "nieuws" meer zijn. Er treedt een soort vermoeidheid en normalisering op: het publiek is zich er oppervlakkig van bewust dat deze context, dit land, lijdt, maar de blik is nu ergens anders op gericht.

WAAROM MOETEN WE EROVER PRATEN?

Getuigen over wat we zien, is ons tweede mandaat. We aarzelen niet om ons publiekelijk uit te spreken om de aandacht te vestigen op een verwaarloosde crisis

AZG is daar waar de nood is: dankzij ons noodfonds kunnen we dit doen. Maak een donatie zodat we kunnen blijven handelen, ook waar niemand kijkt.

Ik doneer

Help ons deze crises uit de stilte te halen en deel onze artikelen en video's:

Volg ons

Het onmenselijke en onwaardige dagelijkse leven van de miljoenen mensen die getroffen worden door deze verwaarloosde crises mag niet onopgemerkt blijven.

Als we er niet zeker van zijn dat woorden ons kunnen redden, weten we dat stilte doodt.

James Orbinski
|
AZG International President, toespraak bij het ontvangen van de Nobelprijs voor de Vrede, 1999

HOE REAGEREN ONZE TEAMS?

In sommige landen staan we er soms vrijwel alleen voor: we komen in actie waar de nood het hoogst is, zelfs al is de toegang heel moeilijk.

Hier zijn een paar voorbeelden:

Land

Bangladesh

In Bangladesh biedt Artsen Zonder Grenzen (AZG) essentiële zorg aan kwetsbare bevolkingsgroepen:…

Land

Centraal-Afrikaanse Republiek

Artsen Zonder Grenzen werkt al twintig jaar in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2016 hadden…

Land

Democratische Republiek Congo

De humanitaire situatie in de DRC is vorig jaar verder verslechterd, voornamelijk door…

Land

Haïti

Het systeem van de gezondheidszorg in Haïti heeft nog altijd de grootste moeite om te voldoen…

Land

Jemen

Jemen wordt als sinds 2015 geteisterd door een totale oorlog. AZG biedt levensreddende zorg aan…

Land

Mozambique

Mozambique heeft het moeilijk om de hiv/aids-epidemie onder controle te krijgen. 11,5% van de…

Land

Soedan

In Soedan concentreert Artsen Zonder Grenzen zich op medische bijstand aan mensen die in…

Neglected crisis, Not Forgotten conferentiecyclus

Crises négligées, pas oubliées

Artsen Zonder Grenzen heeft een reeks conferenties gelanceerd om de schijnwerpers te richten op crises en bevolkingsgroepen in kwetsbare situaties die weinig of geen aandacht krijgen van de media, de internationale gemeenschap en het grote publiek. AZG beschouwt deze "vergeten" crises als verwaarloosd. Deze onzichtbare crises vereisen dringende en gecoördineerde actie van de internationale gemeenschap en humanitaire organisaties.

Het doel van deze conferenties is om een beter inzicht te krijgen in de politieke, sociale en mediadynamiek die een rol spelen wanneer een complexe humanitaire crisis voortduurt terwijl de internationale hulp afneemt. We onderzoeken ook contextspecifieke handelingswijzen, waaronder de methodiek om essentiële medische en humanitaire hulp in stand te houden ondanks vaak extreme veiligheids- en toegangsomstandigheden.

De conferentie wordt uitgezonden via zoom en duurt ongeveer 1 uur. Er wordt voor simultane vertaling FR-NL-UK gezorgd.
 

Deelname is gratis.

De reeks conferenties loopt van december 2023 tot december 2024. De crises die we zullen bespreken zijn:

  • Rohingyas in Bangladesh (september-oktober 2024, datum te bevestigen)
  • Jémen (datum te bevestigen)

Geïnteresseerd in een van deze contexten? Registreer nu hier of volg ons op LinkedIn.

Volg onze acties AZG @ LinkedIn

De eerste conferentie in de reeks vond plaats op 7 december 2023, waarbij Artsen Zonder Grenzen de Soedanese schrijvers en onderzoekers Reem Abbas en Sara Abbas uitnodigde om AZG-experts toe te spreken over Soedan.

1 / 3
Herbekijk de conferenties hier: