Open the menu

Haïti

Orkaan Matthew treft Haïti

11 oktober - Op 4 oktober 2016 werd Haïti getroffen door de orkaan Matthew. Onze teams verzorgen gewonden, maar behandelen cholera-patiënten. Door de overstromingen en de beschadigde water- en gezondheidsinfrastructuur, kan cholera snel een heel groot probleem worden. De ziekte verspreidt zich erg snel via vuil water. De komende dagen zullen ons dan ook toeleggen op de installatie van choleracentra.

Doe een gift

Het systeem van de gezondheidszorg in Haïti heeft nog altijd de grootste moeite om te voldoen aan enkele van de meest fundamentele medische zorgen, met name de behandeling van trauma’s en moederzorg.

Artsen Zonder Grenzen blijft de grote lacunes in de gezondheidszorg invullen. De meeste van die lacunes dateren trouwens al van voor de aardbeving van 2010.

Gezondheidsdiensten in Port-au-Prince

In het Drouillard-ziekenhuis beheert AZG een brandwondencentrum dat de facto is uitgegroeid tot de nationale referentie op het vlak van brandwondenslachtoffers. Bijna de helft van die slachtoffers (47%) is jonger dan vijf jaar. In 2015 tekende de afdeling meer dan 17.550 consultaties op, ruim 3550 chirurgische ingrepen, 12.100 sessies fysiotherapie en 1.600 raadplegingen voor mentale gezondheidszorg. AZG is van plan meer medisch personeel op te leiden. Daarnaast willen we ook een oriëntatiesysteem opzetten om de toegang tot zorg en de kwaliteit van de zorg voor brandwondenslachtoffers te verbeteren.

Johny Edouard krijgt weeën in de wachtkamer van een verzorgingscentrum van AZG. ©Shiho Fukada/Panos
Johny Edouard krijgt weeën in de wachtkamer van een verzorgingscentrum van AZG. ©Shiho Fukada/Panos 

Het AZG-ziekenhuis Nap Kenbe in Tabarre telt 122 bedden en beschikt over een chirurgie- en een traumatologie-afdeling. In 2015 heeft het team op de spoeddienst meer dan 13.000 patiënten verzorgd en meer dan 6.400 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Daarnaast biedt het ziekenhuis in het kader van revalidatie ook fysiotherapie, maatschappelijke hulp en mentale gezondheidszorg aan.

Het AZG-centrum voor spoedhulp en stabilisatie in Martissant is de klok rond geopend. Dit jaar heeft het team er 50.000 patiënten verzorgd, onder wie 30.000 mensen die een accidenteel letsel opliepen en 5.000 geweldslachtoffers. De andere patiënten hadden brandwonden, zwangerschapscomplicaties of andere pathologieën.

Seksuele en reproductieve gezondheid

Seksueel en gendergerelateerd geweld is een probleem dat in Haïti nauwelijks aandacht krijgt. In mei opende AZG de kliniek Pran Men’m, een instelling die de vereiste medische spoedhulp biedt in de eerste 72 uur na een verkrachting, maar de slachtoffers ook op langere termijn medisch en psychologisch begeleidt. Meer dan een derde van de 258 patiënten die in deze kliniek werd behandeld, was jonger dan 18 jaar.

In Delmas 33, een wijk van Port-au-Prince, bevindt zich het Referentiecentrum voor Obstetrische Spoedgevallen (Centre de Référence des Urgences en Obstétrique - CRUO) van AZG. Het telt 148 bedden en geeft zorg aan zwangere vrouwen met ernstige complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging, eclampsie, obstetrische bloedingen, langdurige bevallingen of een gescheurde baarmoeder. Het biedt postnatale zorg, gezinsplanning en het voorkomen van hiv-overdracht van moeder op kind, en ook neonatale zorg en geestelijke gezondheidszorg.

In 2015 heeft het team meer dan 18.300 consultaties gedaan, geholpen bij meer dan 6.000 bevallingen en 2.500 baby’s op de afdeling neonatologie opgenomen. De ‘cholera-unit’, een dienst met 10 bedden die speciale behandelingen biedt voor zwangere vrouwen met cholera, heeft 144 patiëntes opgevangen.

Het voetje van een pasgeboren baby in een AZG-ziekenhuis in Haïti. ©Olga Victorie/AZG
Het voetje van een pasgeboren baby in een AZG-ziekenhuis in Haïti. ©Olga Victorie/AZG

Aanhoudende cholera-epidemie

In 2015 werden er ruim 2.300 patiënten opgenomen in het cholerabehandelingscentrum (Cholera Treatment Center – CTC) Diquini in Delmas, een afdeling met 55 bedden die AZG in partnership met het Ministerie van Volksgezondheid beheert. In het CTC Figaro in Delmas werden ongeveer 750 patiënten verzorgd. In mei heeft AZG het CTC in Martissant gesloten.

Sluiting van het Chatuley-ziekenhuis

AZG was sinds 2013 zijn activiteiten in het Chatuley-ziekenhuis in Léogâne aan het afbouwen en in augustus 2015 werd het ziekenhuis gesloten. In 2015 hielp het team nog bij 747 bevallingen, nam het er 300 baby’s op in de afdeling neonatologie en behandelde het 60 kinderen in de afdeling pediatrie.