Sociale media

  • NL
Open the menu

Meer hongerdoden in Madaya: Hulpgoederen en evacuaties worden geblokkeerd


Inwoners van de belegerde Syrische stad Madaya blijven van honger sterven, hoewel er hulpkonvooien naar de stad zijn gegaan. Maar de Syrische overheid verhindert dat levensnoodzakelijk medisch materiaal de stad bereikt.

“Het is onaanvaardbaar dat mensen van honger blijven sterven, en dat mensen die weken geleden om medische redenen geëvacueerd hadden moeten worden, nog steeds in Madaya zijn,” zegt Brice de le Vingne, directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen.

Weer 16 hongerdoden

Volgens medisch personeel in Madaya dat gesteund wordt door Artsen Zonder Grenzen, zijn opnieuw zestien mensen gestorven van de honger sinds in januari drie hulpkonvooien arriveerden. Naar schatting zijn er 320 ondervoede patiënten in de stad van 20.000 inwoners. 33 van hen zijn er zo ernstig aan toe dat zij wellicht snel zullen sterven als zij niet onmiddellijk een gespecialiseerde behandeling krijgen.

Na de zware beschietingen van Madaya in de zomer van 2015 en de verdere belegering tijdens de winter, zijn er enorme beperkingen opgelegd aan de hulpverlening in de stad. Daardoor zijn essentiële medische goederen – zoals therapeutisch voedsel om de ernstigst ondervoede patiënten te behandelen – niet beschikbaar.

Geen artsen meer

Artsen Zonder Grenzen schat dat tussen anderhalf en twee miljoen mensen vast zitten in steden en dorpen die belegerd worden, zowel door troepen pro het Syrische regime als door oppositietroepen. Op veel van die plaatsen zijn medische evacuaties onmogelijk en worden de levering van medicijnen en therapeutisch voedsel tegengehouden aan checkpoints. Het gevolg is dat de medische teams ter plaatse simpelweg niet kunnen doen wat ze zouden moeten doen.

In Madaya is de situatie extra dramatisch, omdat er geen artsen meer in de stad zijn. Klinieken die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt op andere plaatsen in Syrië melden nu ook ondervoeding, onder meer Moadamiyah, ten zuid-westen van Damascus.

Situatie zal nog verslechteren

“Er moet onmiddellijk permanente en onafhankelijke medische hulp in Madaya komen,” stelt Brice de le Vingne. “We verwachten dat de medische situatie nog verder zal verslechteren, omdat de hulpverlening zo ongelooflijk beperkt blijft.”

“De oorlogvoerende partijen die plaatsen belegeren moeten onmiddellijk medische en humanitaire hulp toelaten, zoals het oorlogsrecht dat voorschrijft. Ook het toestaan van medische evacuaties hoort daarbij,” aldus Brice de le Vingne.