Open the menu

Sociale media

Syrië

De oorlog in Syrië is in 2015 nog complexer geworden en de situatie van de mensen die nog in het land wonen blijft kritiek.

Het conflict wordt gekenmerkt door extreem geweld en dat betekent onder meer ook het bombarderen van ziekenhuizen en gezondheidsvoorzieningen, frontlinies die zich voortdurend verplaatsen, een massa gewapende groeperingen, miljoenen ontheemden en meer dan 1,5 miljoen mensen die in oorlogsgebied leven – zonder enige vorm van essentiële hulp zoals gezondheidszorg of de mogelijkheid van een evacuatie om medische redenen.

De distributie van winterkits in Aleppo. ©AZG
De distributie van winterkits in Aleppo. ©AZG

In 2015 heeft AZG haar grootschalige steunprogramma aan clandestiene en geïmproviseerde gezondheidsvoorzieningen in zones die door de regering of door de oppositie worden gecontroleerd, nog opgevoerd. Er werd op regelmatige basis uitgebreide ondersteuning verleend aan een zeventigtal geïmproviseerde gezondheidscentra die door Syrische artsen worden geleid, zonder AZG-medewerkers.

Gerichte noodsubsidies

De steun van AZG bestaat uit het verdelen van medische benodigdheden, het betalen van een basissalaris aan het ziekenhuispersoneel zodat ze zich op hun medische activiteiten kunnen concentreren, het leveren van brandstof zodat de generatoren van de ziekenhuizen niet stilvallen, bijdrages in de kosten voor heropbouw wanneer een voorziening schade oploopt of vernield is en het verstrekken van medisch en technisch advies.

AZG geeft ook gerichte noodsubsidies aan andere medische infrastructuren zodat ze beter het hoofd kunnen bieden aan de massale toestroom van gewonden of aan andere bijzonder belangrijke behoeftes kunnen voldoen. Dit ondersteuningsprogramma concentreert zich voornamelijk op de oorlogsgebieden waar het Syrische medisch personeel erg weinig andere steun krijgt.

Bombardementen 

In augustus 2015 hebben medewerkers van AZG steun verleend aan de gezondheidsvoorzieningen in Ghouta, een oostelijke voorstad van Damascus, die 20 dagen lang intensief werd gebombardeerd en waarbij dagelijks 150 oorlogsgewonden vielen. Een op de vier slachtoffers was een kind jonger dan 15 jaar. In diezelfde periode werden 600.000 mensen ten noorden van Damascus belegerd.

In 2015 werden bij 94 luchtaanvallen en hevige bombardementen 63 voorzieningen getroffen die door AZG werden gesteund. De ernst van de schade aan de infrastructuur varieerde, maar in 12 gevallen werd het centrum totaal vernield. 81 medische medewerkers die door AZG werden gesteund, kwamen daarbij om het leven of raakten gewond.

Door de conflicten in Syrië raakten velen hun huizen kwijt. Ze wonen nu in tentenkampen. ©Benoit Finck/AZG
Door de conflicten in Syrië raakten velen hun huizen kwijt. Ze wonen nu in tentenkampen. ©Benoit Finck/AZG

In oktober 2015 heeft AZG ook de VN-Veiligheidsraad aangemaand actie te ondernemen en zijn taak als beschermer op te nemen na het bijzonder gewelddadige bombardement op een markt in Douma, dicht bij Damascus, en nadat een dag eerder ook al een geïmproviseerd ziekenhuis in de regio was aangevallen. Bij die bombardementen vielen 550 gewonden, van wie 300 amputaties moesten ondergaan, en 70 doden.

In juli 2015 was de stad Madaya, dicht bij de Libanese grens, het doelwit van een bijzonder zwaar beleg. De stad was omgeven door antipersoonsmijnen en gewapende milities. De aanvoer van levensmiddelen naar de stad was volledig afgesloten en niemand mocht de stad verlaten. Slechts één enkel humanitair konvooi mocht in oktober de stad binnen. Het medisch personeel in Madaya, gesteund door AZG, maakte in december melding van 23 overlijdens als gevolg van hongersnood. Toch zouden de andere humanitaire konvooien pas in januari 2016 toelating krijgen om de stad te betreden.