Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: de situatie blijft gespannen en onzeker


In Misrata, de derde stad van het land, verandert de toestand constant.

© Florent Marcie
© Florent Marcie

Nadat de rebellen op woensdag 11 mei de controle over de luchthaven hadden veroverd, leek het hier en daar beter te gaan, maar tijdens het weekend kreeg de stad hevige bombardementen over zich heen waarbij minstens 10 doden en een twintigtal gewonden vielen. De ziekenhuizen blijven echter wel op volle capaciteit draaien. Maar terwijl Libische medische teams de dringende gevallen als gevolg van het geweld behandelen, wordt een aantal patiënten die aan chronische ziekten lijden, of zwangere vrouwen, niet altijd geholpen. In Benghazi is er een tekort aan medisch materiaal, waardoor ziekenhuizen niet al hun activiteiten kunnen blijven uitvoeren. Om aan die enorme behoefte tegemoet te komen, start Artsen Zonder Grenzen nieuwe projecten op en breidt de organisatie bestaande programma's uit.

Toevloed van gewonden in Zintan

Op 30 april kwam een ploeg van AZG aan in Zintan, een stad ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli. Het medische personeel van Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er de spoeddienst, helpt er bij het indelen van patiënten in groepen en leidt het ziekenhuispersoneel op. Een chirurg van AZG is op weg om het chirurgische team van het ziekenhuis te versterken. AZG heeft ook medicijnen, een respirator en een zuurstofconcentrator geschonken. Na confrontaties tussen pro-Khaddafi troepen en opstandelingen werden de voorbije weken enorm veel oorlogsgewonden in het ziekenhuis in Zintan opgenomen.  Omwille van veiligheidsredenen, en ook om bedden en materiaal vrij te maken voor nieuwe confrontaties, werd het grootste deel van de patiënten die postoperatieve zorgen nodig hadden, naar ziekenhuizen in Tunesië overgebracht.

Misrata: chirurgie, pediatrie en postoperatieve en neonatale zorgen  

In Misrata zijn de belangrijkste medische behoeften nog steeds chirurgie, primaire gezondheidszorg, gynaecologie en verloskunde voor zwangere vrouwen en postoperatieve zorgen voor gewonden. In het medische traumatologiecentrum van Abbad (ten noordoosten van Misrata) is het Libische medische personeel er niet aan gewend om oorlogswonden te verzorgen, en is er een gebrek aan ervaren mensen. Het personeel heeft gevraagd om opgeleid te worden om gewonden te kunnen indelen en om de juiste technieken voor sterilisatie en algemene hygiëne te leren. Een chirurgisch team van AZG werkt al 10 dagen in dit ziekenhuis, waar het gemiddeld vijf operaties per dag uitvoert. In het ziekenhuis van Ras Thuba, vlakbij de haven van de belegerde stad, verzekert medisch personeel van Artsen Zonder Grenzen obstetrische noodingrepen en bevallingen, en leveren ze pediatrische en neonatale zorgen. AZG heeft niet alleen gezorgd voor een betere doorstroming van patiënten bij ambulante zorgen, maar zal ook het aantal bedden tot ongeveer 60 verhogen en een tweede operatiekwartier voorzien. In het ziekenhuis van Kasr Ahmed, in het oostelijke deel van de stad, werkt een ploeg van AZG om het operatiekwartier weer operationeel te krijgen en de capaciteit van het ziekenhuis van 12 tot 50 bedden te verhogen.

Benghazi: levering van essentiële medicijnen 

In Benghazi zijn er dringend medicijnen nodig om patiënten met chronische ziekten, tbc en hiv/aids te behandelen. Sinds het begin van het conflict is de levering van medisch materiaal vanuit Tripoli onderbroken, waardoor bepaalde ziekenhuizen essentiële diensten niet meer kunnen verlenen. AZG biedt hulp om de twee belangrijkste apotheken in Benghazi te leiden. Die bevoorraden de ziekenhuizen van de regio en halen hun voorraad vooral in Misrata. Anderzijds helpt AZG het Libische medische comité om in verschillende ziekenhuizen in en rond Benghazi programma’s op te starten voor slachtoffers van seksueel geweld, iets wat in heel Libië zou moeten gebeuren.  Een team van Artsen Zonder Grenzen heeft ook evaluaties uitgevoerd in de stad Ajdabiyah, 20 kilometer van Benghazi, en in vluchtelingenkampen in de buurt.

Mentale gezondheidszorg in Libië en Tunesië

In Misrata wijdt een psycholoog van Artsen Zonder Grenzen zich aan psychologische zorgen voor het medische personeel ter plaatse, dat met heel wat stress af te rekenen krijgt omdat ze continu in zulke moeilijke omstandigheden moeten werken. Bovendien worden meerdere plaatselijke psychologen voor deze bijzondere situatie opgeleid. Sinds maart hebben ploegen van AZG in de kampen van Ben Garden (aan de grens met Tunesië) psychologische ondersteuning geboden aan Libische vluchtelingen die wachten om terug te keren of door te reizen. Sommige vluchtelingen zijn in transit in Tunesië voordat ze naar hun vaderland worden gerepatrieerd, maar meer en meer mensen kunnen gewoon niet terugkeren vanwege de politieke situatie. In Tataouine is AZG op 4 mei begonnen met een mobiele kliniek die psychologische steun biedt aan vluchtelingen in opvangcentra, ziekenhuizen en bij gastgezinnen. Sinds het begin van het conflict in Libië komen er steeds meer vluchtelingen aan, en de bevolking groeit elke dag aan. Vandaag wordt geschat dat er ongeveer 40.000 Libiërs in Tataouine zijn aangekomen, een stad met 60.000 inwoners. Daardoor verdubbelde de bevolking bijna, wat aanzienlijke druk legt op de gezondheidsinfrastructuur van de stad. Libische gezinnen worden opgevangen door Tunesische gezin