Sociale media

  • NL
Open the menu

Hervatting medische activiteiten in Walikale in Congo


Vier weken nadat de hevige gevechten in Walikale, een stad in de Congolese provincie Noord-Kivu, Artsen Zonder Grenzen ertoe dwongen hun werk stop te zetten, heeft organisatie haar medische activiteiten hervat.

Walikale, 2012. © AZG/MSF
Walikale, 2012. © AZG/MSF

“We zijn blij dat we terug zijn om gratis medische zorg te bieden,” zegt Colette Kerr, de hoofdverpleegster van het team in Walikale. Vóór de opschorting behandelden de teams van Artsen Zonder Grenzen elke week meer dan duizend patiënten met malaria in een noodprogramma dat speciaal op poten werd gezet om de uitbraak van de dodelijke ziekte aan te pakken.

Toen vorige maand echter het vuurgevecht begon, sloegen de mensen in paniek en verlieten ze de stad. “We moesten vluchten,” zegt een 28-jarige vrouw die momenteel voor malaria behandeld wordt. “We namen onze vier kinderen mee en brachten de nacht door in het woud. We sliepen naast een rivier en de jongste van mijn kinderen had heel veel muggenbeten.”

Een week later werd haar dochtertje van vier ziek. Nu ligt ze in het ziekenhuis met ernstige malaria en bloedarmoede. Als ernstige malaria niet behandeld wordt, veroorzaakt de ziekte orgaanfalen en is ze dodelijk.

“Er zijn nog steeds veel andere kinderen in het woud die malaria hebben, maar ze kunnen niet tot hier komen voor een behandeling,” zegt de moeder van een ander kind dat opgenomen is en door Artsen Zonder Grenzen behandeld wordt.

De mensen in en rond Walikale worden nog steeds zwaar getroffen door het aanhoudende conflict. Ze zijn immers niet meer veilig in hun huizen, moeten constant vluchten en lopen zo weer meer risico op endemische ziekten, zoals malaria.