Sociale media

  • NL
Open the menu

Haiti, 2 jaar na de aardbeving : hoe gebruikten wij uw geld?



12 januari 2010 is een datum die in het collectief geheugen van Haïti gegrift staat. Bijna elke Haïtiaan verloor die dag wel een familielid, vriend(in), buurman of -vrouw. Overlevenden kampen nog steeds met de fysieke en psychologische nasleep van de aardbeving. Ook in de straten van hoofdstad Port-au-Prince, op 15 km van het epicentrum, zijn de sporen zichtbaar: ruïnes en gapende gaten. Artsen zonder Grenzen werkte al in Haïti en bood binnen uren na de ramp medische noodhulp. En wij zijn nog steeds actief. Meer dan 2.000 van onze hulpverleners (90 procent Haïtiaanse), werken in 5 ziekenhuizen en medische centra in Port-au-Prince en andere locaties in Haïti.

Haïti, Port-au-Prince, 2011 © Frederik Matte/AZG-MSF
Haïti, Port-au-Prince, 2011 © Frederik Matte/AZG-MSF

Donaties en bestedingen noodhulp Haïti

De steunbetuigingen uit de hele wereld waren overweldigend. In 2010 mochten wij in totaal 111 miljoen euro aan giften ontvangen voor de noodhulp in Haïti. Daarvan is 106 miljoen (95%) in 2010 besteed. Het totaalbedrag van 2011 aan giften die specifiek voor Haïti bestemd zijn, is op dit moment nog niet bekend. Van het totaal aan bestedingen in 2010 is 15 miljoen besteed aan onze noodhulp in verband met de cholera-epidemie, en 18 miljoen in 2011. Voor 2012 verwachten wij 34 miljoen euro nodig te hebben om onze hulp in Haïti voort te zetten.

 

2010

2011

 Totaal

Verdeling bestedingen - in miljoenen euro's

 

 

 

Internationale en Haïtiaanse medewerkers

45

41

86

Medische kosten

15

8

23

Logistieke & bouwkosten

20

 8

28

Transport en opslag

22

6

28

Overig

4

1

5

Totale bestedingen

106

64

170

 

Huidige situatie Haïti

  • Al voor de aardbeving was er een groot tekort aan ziekenhuiszorg en gekwalificeerd personeel. De 3 miljoen inwoners van Port-au-Prince zouden volgens richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie 15 ziekenhuizen moeten hebben, op dit moment zijn er enkel 4 ziekenhuizen die gratis zorg bieden. De zorg, veelal in privé-instellingen, is onbetaalbaar voor de meerderheid: zij hebben te weinig geld om de nodige medicijnen te kopen.
  • Er is sprake van een hoge criminaliteit, verkeerschaos en slechte levensomstandigheden: bijna de helft van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater en 8 op de 10 mensen hebben geen behoorlijke wasplekken en wc’s.
  • Cholera blijft een groot probleem in Haïti; in de lente en herfst is er vanwege het regenseizoen een groot gevaar op verdere verspreiding.

Tussentijdse tekorten opvangen

De aardbeving heeft de tekortkomingen en onvolmaaktheden van de medische zorg blootgelegd en de heropbouw zal lange tijd in beslag nemen. Artsen Zonder Grenzen heeft besloten het gat in de gezondheidszorg zoveel mogelijk op te vullen. Onze teams runnen de zorg over 600 ziekenhuisbedden verspreid over 5 ziekenhuizen en medische centra. Al onze medische zorg is gratis voor de patiënten; onze voorzieningen zijn 24 uur per dag open. Onze teams zijn voorbereid op nieuwe pieken in de cholera-epidemie en ondersteunen overheidsziekenhuizen met betrekking tot cholerabestrijding en -behandeling.

  • Een verwijsziekenhuis voor spoedeisende verloskundige zorg, het CRUO (Centre de Référence en Urgences Obstétricales) in de centraal gelegen wijk Delmas 33 in Port-au-Prince. De opvolger van het Solidarité ziekenhuis dat tijdens de aardbeving werd verwoest. Hier bieden wij zorg aan zwangere vrouwen met levensbedreigende complicaties voor moeder en/of foetus. Wij hebben hier 130 bedden en een postnatale zorgunit beschikbaar. Sinds de opening van het ziekenhuis in april 2011 hebben onze hulpverleners hier 4.600 bevallingen begeleid en 1.432 operaties uitgevoerd. Haïti heeft de hoogste kraamvrouwensterfte van Noord- en Zuid-Amerika.
  • Het Droulliard-ziekenhuis, in het noordelijke deel van de hoofdstad. Dit ziekenhuis met 208 bedden vervangt het veldhospitaal dat op het sportveld van de Saint-Louis de Gonzague-school was gevestigd. Hier vangen wij spoedgevallen op, zoals patiënten die dringend operaties nodig hebben of ernstige brandwonden hebben opgelopen. Naast chirurgische zorg bieden we fysiotherapie en psychosociale nazorg. In 2011 behandelden onze teams bijna 20.000 patiënten en voerden zij 7.000 chirurgische ingrepen uit.
  • Het centrum voor spoedhulp in Martissant, een grote sloppenwijk van Port-au-Prince, geopend eind 2006. Onze zorg omvat spoedhulp, kindergeneeskunde en verloskundige hulp. In 2011 behandelden wij er meer dan 55.000 patiënten, verzorgden wij 2.100 bevallingen en gaven wij psychologische zorg aan bijna 1.500 patiënten.
  • Het Chatuley-ziekenhuis in Léogâne, de aardbeving verwoestte 80 procent van deze stad ten westen van Port-au-Prince. Oorspronkelijk een tijdelijke voorziening, inmiddels verbouwd tot een vast ziekenhuis bestaand uit een serie containers, met plaats voor 160 patiënten. Het is het enige ziekenhuis in de regio. Onze zorg omvat spoedeisende hulp, kindergeneeskunde en gynaecologische en verloskundige hulp. In 2011 behandelden onze teams 73.741 patiënten, voerden zij 3.755 operaties uit en begeleidden zij 4.501 bevallingen.
  • In Tabarre, een industrieel gebied ten oosten van Port-au-Prince, openen wij in februari het Nap Kenbe (Creools voor ‘hoop’) medisch centrum. Dit wordt een verwijsfaciliteit voor traumapatiënten, patiënten die een maagoperatie nodig hebben en kindergeneeskunde.

Aardbeving

Volgens officiële schattingen vielen er 230.000 doden, raakten 300.000 mensen gewond en werden 1,2 miljoen mensen van de ene op de andere dag dakloos. Artsen Zonder Grenzen verloor die dag 12 van haar medewerkers van Haïtiaanse afkomst. Twee van onze ziekenhuizen in Port-au-Prince, het La Trinité-traumacentrum en het Solidarité spoedeisende verloskundig ziekenhuis, werden verwoest. Onze hulpoperatie in Haïti was de grootste hulpoperatie na een ramp in de geschiedenis van Artsen Zonder Grenzen. In de eerste 10 maanden na de aardbeving boden meer dan 3.000 van onze hulpverleners medische noodhulp aan 360.000 mensen, voerden wij meer dan 15.000 operaties uit in 15 operatiezalen, verschaften wij 500 miljoen liter water per dag en deelden wij bijna 50.000 tenten uit.

Noodhulp cholera-epidemie

Na de start van de cholera-epidemie van eind oktober 2010 werden er meer dan 500.000 gevallen geregistreerd in het land. Artsen Zonder Grenzen zette cholerabehandelcentra, behandelunits en uitgiftepunten van rehydratatiezoutoplossingen (ORS) op en stelde teams samen die voorlichting gaven, waterkwaliteit checkten en indien nodig zuiverden. Het werk van onze teams van eind oktober 2010 tot november 2011:

  • bijna 170.000 patiënten behandeld (met een succespercentage van meer dan 99%), waarvan 60.000 in Port-au-Prince
  • meer dan 75 behandelvoorzieningen in 2010, en meer dan 90 in 2011 (in 9 van de 10 departementen)
  • meer dan 4.000 medewerkers actief tijdens de piek van de epidemie.

Dank aan onze donateurs wereldwijd

De steunbetuigingen van het publiek in België voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti is overweldigend geweest. Wij willen iedereen die onze noodhulp in Haïti heeft gesteund van harte bedanken.