Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Steeds meer gevallen van cholera in Port-au-Prince


Cholera is nog steeds niet onder controle in Haïti. In juni werd het platteland al zwaar getroffen en nu heeft de ziekte ook de hoofdstad Port-au-Prince in haar greep. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en Bevolking waren eind augustus meer dan 446.000 mensen besmet geraakt en waren er 6300 mensen gestorven aan cholera.

© Jean-Marc Giboux

Sinds de bevestiging van de eerste gevallen van cholera in oktober 2010 behandelde Artsen Zonder Grenzen al 160.000 patiënten. De organisatie is actief in negen van de tien departementen van Haïti. Momenteel strijden teams van Artsen Zonder Grenzen tegen cholera inPort-au-Princeen in de departementen Artibonite, Nord en Ouest.

In de vier cholerabehandelingscentra die de organisatie momenteel inPort-au-Princeleidt, zien de teams dat het aantal opgenomen patiënten aanzienlijk gestegen is. “In één maand tijd zijn we van minder dan 300 naar meer dan 850 opnames per week geëvolueerd. We vrezen dat de situatie de komende weken nog zal verergeren”, aldus Gaétan Drossart, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti.

Eén van de cholerabehandelingscentra van Artsen Zonder Grenzen ligt in Martissant, één van de meest achtergestelde wijken vanPort-au-Prince. Het beschikt over 90 bedden en vangt momenteel meer dan 250 patiënten per week op. Dat is de maximumcapaciteit.

Langs de weg die naar het centrum leidt, is het onmogelijk om niet te zien hoe ellendig de levensomstandigheden van de bevolking zijn. Tussen demassa’s afval banen defecte waterleidingen zich een weg en worden tegelijk verschillende aftakkingen overstroomd: een omgeving die erg vatbaar is voor de uitbraak van besmettelijke ziekten.

“De hygiënische situatie is erbarmelijk. De bevolking zit er opeengepakt en er zijn weinig gezondheidsinfrastructuren toegankelijk. Cholera heeft vrij spel heeft, vooral wanneer mensen besmet water en voedsel innemen”, aldus Nicolas Charret, de projectcoördinator ter plaatse.

Mathias Kennes, verpleger in het centrum in Martissant, legt uit dat het bij cholera essentieel is om snel te bepalen hoe erg patiënten uitgedroogd zijn, omdat sterfgevallen daar meestal mee te maken hebben:

“Als een patiënt ernstig gedehydrateerd is, moeten we onmiddellijk intraveneus of met een maagsonde aan de slag en dienen we een vochtoplossing toe. Zelfs in zware gevallen volstaat een aangepaste behandeling normaal gezien om de patiënten in drie of vier dagen erbovenop te helpen.”

Amonly Jaquette (19) uit Martissant vertelt dat hij eerst voelde hoe zijn buik opzwol en dat hij snel daarna diarree kreeg. “Ik wist onmiddellijk dat ik ziek was, omdat het zo intens was. Ik had op de radio gehoord dat je er iets moest aan doen wanneer dat gebeurde. Ik wist dat Artsen Zonder Grenzen in Martissant was, dus ben ik naar hier gekomen en ze hebben me onmiddellijk behandeld.”

Na drie dagen behandeling hoopt Amonly dat hij gauw naar huiskan. Hij zal proberen om de hygiënevoorschriften na te leven en onder andere met chloor gezuiverd water te kopen. Hij weet wel dat het niet gemakkelijk zal zijn om dat vol te houden. Er  zijn maar weinig gezondheidsvoorzieningen in de wijk, die hij bovendien met de meeste bewoners moet delen.

Bijna één jaar na de uitbraak van cholera in Haïti zijn de middelen om de ziekte te voorkomen nog altijd ontoereikend en onzeker.