Sociale media

  • NL
Open the menu

Einde Ebola-interventie in Uganda


De noodhulp van Artsen Zonder Grenzen bij een uitbraak van Ebola in Uganda zit erop. Het team van Artsen Zonder Grenzen heeft het Ebola-behandelingscentrum in het westelijke Kibaale-district overdragen aan het Ugandese ministerie van Gezondheid.

© Augus Morales/MSF-AZG
© Augus Morales/MSF-AZG

Nadat de uitbraak eind juli officieel werd bevestigd, zette het noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen een behandelingscentrum op in Kagadi-ziekenhuis. Hierbij werden maatregelen genomen om te vermijden dat de ziekte zich verder verspreidde, en werd Ugandees gezondheidspersoneel opgeleid om patiënten te verzorgen met een minimum aan besmettingsgevaar. Het team gaf ook technische en logistieke hulp aan het ministerie van Gezondheid, door het bieden van psychosociale hulp aan patiënten, families en gezondheidspersoneel, en door de gemeenschap te informeren over de ziekte.

Om toekomstige epidemieën in Uganda het hoofd te bieden, herstelde Artsen Zonder Grenzen ook een behandelingspost in het ziekenhuis Mulago, in de hoofdstad Kampala.

"Uganda heeft het vermogen om te reageren op Ebola-urgenties", zegt noodhulpcoördinator Olimpia de la Rosa. "We vertrouwen erop dat het ministerie van Gezondheid in staat is Ebola-patiënten over te nemen en te verzorgen, waarbij alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen."

Deze meest recente uitbraak van Ebola heeft 17 levens geëist. Nadat het behandelingscentrum werd opgezet, werden 69 vermoedelijke en 5 bevestigde gevallen van Ebola aangegeven. Sinds 3 augustus werden geen nieuwe gevallen gemeld. Een Ebola-uitbraak is officieel ten einde wanneer 42 dagen zijn verlopen zonder nieuwe patiënten.

De Ebola-epidemie werd succesvol beheerst dankzij de gezamelijke inspanningen van het Ugandese ministerie van Gezondheid, Artsen Zonder Grenzen, de Amerikaanse Centra voor Ziektebeperking (CDC), het Ugandese Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie. De in deze uitbraak opgedane ervaring van de organisaties zal ongetwijfeld nog van hulp zijn bij toekomstige uitbraken van Ebola.

De hemorragische koorts Ebola is een ziekte waar geen behandeling of vaccinatie voor bestaat. Het werd voor het eerst vastgesteld bij mensen in 1976 in Zaïre (het huidige Congo). Het wordt doorgegeven via lichaamssappen, en de kans op overlijden varieert tussen 25 en 90 procent, afhankelijk van welke ziektestam het betreft. Toch herstellen sommige patiënten volledig, zoals de zwangere vrouw in Kibaale die haar baby verloor, maar zelf overleefde.