Open the menu

Oeganda

In Oeganda heeft Artsen Zonder Grenzen hiv/aids en tuberculose (tb) programma’s lopen, en helpt het mensen om de jaren van conflict in het noorden van het land te overwinnen.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ziekenhuizen en gezondheidscentra in de districten Kitgum en Lamwo en de subregio Karamoja in het noorden van Oeganda. In 2011 hield het team bijna 17.000 ambulante raadplegingen en 3.365 prenatale raadplegingen, en werden 506 mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Sinds het einde  van het conflict verbeterde de algemene gezondheidssituatie, en dit heeft Artsen Zonder Grenzen er toe aangezet de focus van haar activiteiten in Kitgum en Lamwo te richten op de ondersteuning van de slachtoffers van seksueel geweld : er zijn nu 18 centra in de twee districten die kunnen zorgen voor slachtoffers van seksueel geweld.

In Karamoja gingen de gevechten verder,  en een aantal patiënten moest verzorgd worden voor verwondingen. Toen de gele koorts en Hepatitis E uitbraken in de regio, hielp Artsen Zonder Grenzen de gezondheidsautoriteiten, en ondersteunde het ook de aanpak van een Ebola-uitbraak in Luwero, in centraal Oeganda.

Artsen Zonder Grenzen ging verder met haar tbc programma, en in 2011 begonnen meer dan 500 nieuwe patiënten met een behandeling . In december werd de eerste patiënt die met een behandeling tegen medicatieresistente tbc (MDR-tbc) begonnen was, genezen verklaard. Artsen Zonder Grenzen heeft gelobbyd bij andere organisaties om ook behandeling tegen MDR-tbc te verstrekken.

hiv/aids in Arua

Het Ugandese ministerie van Volksgezondheid besliste dat het in 2011 ging starten  in het gehele land met de implementatie van het Artsen Zonder Grenzen protocol voor preventie van de overdracht van hiv/aids van moeder op kind (PMTCT)

Artsen Zonder Grenzen ging verder met het verstrekken van behandeling in het regionale verwijzingsziekenhuis  van Arua, in het noordwesten van het land. Elke maand beviel een gemiddelde van 25 vrouwen onder het PMTCT programma. Bijna 2.000 nieuwe patiënten werden geregistreerd in het hiv/aids programma van Artsen Zonder Grenzen en meer dan 6.400 kregen aidsremmers.

Het gebied rond Arua ligt dicht bij de grens met Congo, waar de toegang tot behandeling met aidsremmers zeer beperkt is, en dus is een aanzienlijk deel van de mensen met hiv/aids die in dit gebied leven , afkomstig uit Congo. Artsen Zonder Grenzen heeft een hiv/aids kliniek ondersteund in een gezondheidscentrum in Oli, in de buitenwijken van Arua. Op het einde van 2011 werden meer dan 780 patiënten verzorgd in Oli. In 2012 zal dit programma overgedragen worden aan het ministerie van Volksgezondheid.

De programma’s in Oli en Arua bieden beiden een geïntegreerde zorg voor hiv/aids patiënten die nog andere met de infectie verbonden problemen hebben, met inbegrip van tbc en ondervoeding. In 2011 werden meer dan 700 patiënten die ook met tbc besmet waren, en meer dan 550 kinderen die ernstig ondervoed waren, behandeld.

Slaapziekte

Slaapziekte (menselijke Afrikaanse trypanomiasis) is endemisch in Uganda. Artsen Zonder Grenzen had programma’s van het ministerie van Volksgezondheid ondersteund, maar in het midden van het jaar besloot het team, nadat een beoordeling had aangetoond dat het voorkomen minder significant was dan verondersteld, in de plaats daarvan te focussen op het lobbyen voor de opening van behandelingscentra en op het verstrekken van opleiding voor nationale en regionale programma’s.

Research voor het verbeteren van de testen en de behandeling

In 2011 werden een aantal onderzoeksprojecten uitgevoerd in Oeganda. In samenwerking met de London School of Hygiene and Tropical  Medicine ondernam Artsen Zonder Grenzen operationeel veldonderzoek naar de bereidheid van tbc- en medicatieresistente tbc patiënten om thuiszorg door gezondheidsteams uit de dorpen te aanvaarden. In Karamoja begonnen onderzoekers met een studie over op welke wijze het herstel van kinderen van malaria, diarree of infecties van de ademhalingswegen beïnvloed wordt door het voedsel dat zij eten.

Artsen Zonder Grenzen startte ook een studie over snelle diagnostische testmethodes  voor hiv/aids.

Artsen Zonder Grenzen werkt in het land sinds 1986.