Sociale media

Open the menu

‘Een oorlog tegen mensen’: AZG-rapport onthult catastrofale tol van geweld in Soedan

Een nieuw rapport van AZG toont dat de bescherming van burgers in elkaar gestort is door de oorlog in Soedan. Hele gemeenschappen ervaren willekeurig geweld, moorden, martelingen en seksueel geweld te midden van aanhoudende aanvallen op gezondheidswerkers en medische voorzieningen.

Rapport: a war on people

Het rapport, ‘Een oorlog tegen mensen – De menselijke tol van conflict en geweld in Soedan’, beschrijft hoe zowel de Soedanese strijdkrachten (SAF) als de Rapid Support Forces (RSF) en hun aanhangers gruwelijk geweld plegen tegen mensen in het hele land. De oorlog heeft een catastrofale tol geëist sinds de gevechten in april 2023 begonnen, met ziekenhuizen die werden aangevallen, markten die werden gebombardeerd en huizen die met de grond gelijk werden gemaakt.

  • Geweld en Slachtoffers: Sinds het conflict begon in april 2023 zijn ziekenhuizen aangevallen, markten gebombardeerd en huizen met de grond gelijk gemaakt. AZG behandelde 6.776 patiënten voor geweldgerelateerde verwondingen in het Al Nao-ziekenhuis in Omdurman alleen tussen augustus 2023 en april 2024.
  • Ineenstorting Gezondheidszorgsysteem: Slechts 20-30% van de gezondheidsvoorzieningen blijven functioneel in moeilijk bereikbare gebieden. AZG documenteerde minstens 60 incidenten van geweld tegen haar personeel en faciliteiten.
  • Seksueel en Gendergerelateerd Geweld: Een AZG-enquête vond dat 90% van de overlevenden van seksueel geweld die in vluchtelingenkampen werden behandeld, werden misbruikt door gewapende daders, en 40% werd verkracht door meerdere aanvallers.

Schattingen van het totale aantal gewonden of doden tijdens de oorlog variëren, maar AZG, die in acht staten in Soedan actief is, onthulde dat in slechts een van de ziekenhuizen die zij ondersteunt, het Al Nao-ziekenhuis in Omdurman, staat Khartoem, 6.776 patiënten werden behandeld voor verwondingen veroorzaakt door geweld tussen 15 augustus 2023 en 30 april 2024, een gemiddelde van 26 mensen per dag. AZG heeft duizenden patiënten behandeld voor oorlogsgerelateerde verwondingen in het hele land, de meeste voor verwondingen veroorzaakt door explosies, schotwonden en steekpartijen.

Getuigenissen van seksueel, gendergerelateerd én doelgericht etnisch geweld

Het rapport bevat schokkende meldingen van seksueel en gendergerelateerd geweld, vooral in Darfoer. Een AZG-enquête onder 135 overlevenden van seksueel geweld die tussen juli en december 2023 werden behandeld door AZG-teams in vluchtelingenkampen in Tsjaad, dicht bij de Soedanese grens, vond dat 90% was misbruikt door een gewapende dader, 50% werd misbruikt in hun eigen huis en 40% werd verkracht door meerdere aanvallers.

Deze bevindingen zijn consistent met getuigenissen van overlevenden die nog in Soedan zijn, en tonen aan hoe seksueel geweld wordt gepleegd tegen vrouwen in hun huizen en langs vluchtroutes.

Het rapport bevat ook getuigenissen die gedetailleerd doelgericht etnisch geweld tegen mensen in Darfoer beschrijven. In Nyala, Zuid-Darfoer, beschrijven mensen hoe in de zomer van 2023 RSF en gelieerde milities van huis tot huis gingen, plunderden, mensen sloegen en doodden, gericht op Masalit en andere mensen van niet-Arabische etniciteiten.

60 incidenten van geweld en aanvallen op AZG-medewerkers, eigendommen en infrastructuur

Gedurende de oorlog zijn ziekenhuizen routinematig geplunderd en aangevallen. In juni zei de Wereldgezondheidsorganisatie dat in moeilijk bereikbare gebieden slechts 20 tot 30 procent van de gezondheidsvoorzieningen nog functioneel is, vaak op minimaal niveau. AZG heeft zelf minstens 60 incidenten van geweld en aanvallen op AZG-medewerkers, eigendommen en infrastructuur gedocumenteerd. Het door AZG ondersteunde Al Nao-ziekenhuis in Omdurman is 3 keer beschoten, terwijl een explosie veroorzaakt door een luchtaanval in mei twee kinderen doodde nadat het dak van de ICU instortte in het door AZG ondersteunde Baker Nahar Kinderziekenhuis in El Fasher. Het ziekenhuis moest sluiten.

Ondanks dat het gezondheidssysteem worstelt om te voldoen aan de behoeften van de bevolking, worden humanitaire en medische organisaties vaak gehinderd in het bieden van steun. Hoewel de autoriteiten humanitaire medewerkers gemakkelijker visa beginnen te verstrekken, worden pogingen om essentiële medische zorg te bieden nog steeds regelmatig belemmerd door bureaucratische blokkades, zoals weigeringen om reisvergunningen af te geven die de doorgang van mensen en essentiële voorraden mogelijk maken.

Het geweld van de strijdende partijen wordt versterkt door obstructies: door blokkades, inmenging en het verstikken van diensten wanneer mensen ze het meest nodig hebben, worden stempels en handtekeningen net zo dodelijk als kogels en bommen in Soedan", aldus Vickie Hawkins, algemeen directeur bij AZG. "We roepen alle strijdende partijen op om de opschaling van humanitaire hulp te faciliteren en, bovenal, deze zinloze oorlog tegen mensen te stoppen door onmiddellijk aanvallen op burgers, civiele infrastructuur en woonwijken te staken.