Sociale media

  • NL
Open the menu

Rapport: AZG vraagt Griekenland systematische opsluiting van migranten te stoppen

De systematische en langdurige opsluiting van migranten en asielzoekers in Griekenland in onaanvaardbare omstandigheden is nefast voor hun gezondheid. Het is bovendien een aanslag op hun menselijke waardigheid, zegt Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zonder Grenzen verleent medische en psychosociale hulp in Griekse detentiecentra sinds 2008. Vandaag brengt de organisatie daar een rapport over uit. Invisible suffering toont de enorme impact van de gevangenschap op de fysieke en mentale gezondheid van migranten aan.

“Op zes jaar tijd hebben we een kleine 10.000 medische raadplegingen gehouden in detentiecentra en politiekantoren waar migranten en asielzoekers vastgehouden werden”, zegt Apostolos Veizis, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland leidt. “We hebben herhaaldelijk gevraagd om de levensomstandigheden voor deze mensen te verbeteren, en zeker de gezondheidszorg. Maar de situatie blijft verder verslechteren.”

Slachtoffers van martelingen

Sinds de Griekse politie in 2012 ‘Operatie Xenois Zeus’ lanceerd, is het aantal irreguliere migranten en asielzoekers dat administratief aangehouden is spectaculair gestegen. Iedereen, ook kinderen, slachtoffers van martelingen, mensen met chronische ziektes en gehandicapten, wordt systematisch voor de maximale periode van 18 maanden vastgezet. De capaciteit van de centra is uitgebreid met 4500 plaatsen. Maar de levensomstandigheden blijven mensonwaardig.

De centra zijn overbevolkt. Er is een gebrek aan warm water, en de verwarming en ventilatie zijn slecht. De kwaliteit van het voedsel is ondermaats. Wie opgesloten is, zit vaak te lang binnen – in sommige politiekantoren tot zeventien maanden zonder één keer buiten te komen. Medische teams van Artsen Zonder Grenzen zien de gevolgen daarvan: aandoeningen aan luchtwegen, spijsverteringsstelsel, huid, en spieren en botten. Mensen vertonen ook symptomen van angst, depressie, en psychosomatische klachten. Sommigen gaan over tot hongerstakingen. Anderen verminken zichzelf of proberen zelfmoord te plegen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Nu de Griekse overheid eindelijk heeft ingestemd om de gezondheidszorg in de detentiecentra te verbeteren, zal Artsen Zonder Grenzen haar medische activiteiten in het noordoosten van Griekenland stopzetten. Maar de organisatie dringt er bij de overheid op aan om haar engagement na te komen. Maar niet alleen Griekenland is verantwoordelijk.

“De landen in de EU waar migranten toekomen, staan onder steeds meer druk om de migratie te beperken door opsluiting als afschrikkingsmiddel te gebruiken,” zegt Ioanna Kotsioni, migratie-experte bij Artsen Zonder Grenzen. “Dat is dus niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van die landen. Het is gedeelde verantwoordelijkheid van alle EU-lidstaten.”

Griekenland is op dit moment voorzitter van de Europese Raad. Artsen Zonder Grenzen roept de Griekse regering en Europese Unie op om de onaanvaardbare praktijken niet langer te negeren.