Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondanks COVID-19 gaan conflicten gewoon door. Wij ook.

In crisis- of conflictgebieden werken we vaak in afgelegen regio’s. Waar mensen niet aan de zorg geraken die ze nodig hebben, daar willen we zijn. Dat is sowieso al een hele opgave, maar met de lockdownmaatregelen, gesloten grenzen en reisbeperkingen, werd de uitdaging voor onze teams nog groter. In veel landen waar we werken, zagen we dat de meest kwetsbare mensen vaak als eerste werden uitgesloten van basisgezondheidszorg: vluchtelingen en migranten, daklozen en afgelegen, inheemse bevolkingsgroepen. Zij werden dus een heel belangrijke doelgroep van onze zorg.

3 Cargovrachten medisch materiaal voor jemen

Overal ter wereld was er een tekort aan beschermende kledij en medisch materiaal om gepast te kunnen reageren op de pieken van COVID-19. Maar vooral in de lage-inkomenslanden waren de tekorten dramatisch te noemen. Door de reisbeperkingen, gesloten grenzen en afgelaste vluchten was medisch materiaal en personeel het land in (of uit) krijgen één van onze grootste uitdagingen van het afgelopen jaar.

Het zorgsysteem in Jemen lijdt al 5 jaar onder een aanslepend conflict, de bevolking is bijna volledig afhankelijk is humanitaire hulp. Via 3 cargovluchten hebben in totaal zo’n 120 ton medisch materiaal het land kunnen invliegen. Aan boord? Voornamelijk beschermende kledij, chirurgische maskers, zuurstofconcentrators en beademingsmateriaal voor de COVID-19-centra en afdelingen intensieve zorg in Sana’a en Aden.

We konden ook een aantal kleinere cargo’s regelen via humanitaire of zelfs privévluchten, na lang onderhandelen met de douane. Terwijl we in landen als Syria en Mozambique nog steeds hard proberen om met onze humanitaire cargo door het complexe douanesysteem te geraken, zijn we er wel in geslaagd om ook grote cargovluchten te regelen voor:

  • Burkina Faso
  • DRC
  • Mali
  • Zuid Soedan
  • Venezuela
  • Irak

In landen of regio’s waar COVID-19 minder hard heeft toegeslagen dan verwacht, bergen we het medisch en beschermend materiaal veilig op, verdelen we het naar andere projecten die het meer nodig hebben of aan andere organisaties en actoren. Dit alles met slechts één doel: om te zorgen voor een continuïteit in zorg.

Water voor het Noordoosten van Syrië

In de regio Hassakeh, in het noordoosten van Syrië zaten bijna een half miljoen mensen soms voor weken aan een stuk zonder water, door frequente onderbrekingen in de aanvoer. Een betrouwbare bron van veilig water is essentieel, en nog meer in een pandemie waar handen wassen essentieel is voor preventie. Met toenemende COVID-19-besmettingen dreigde een humanitaire ramp. We hebben een waterstation geïnstalleerd in de stad Hassakeh, waarmee we ongeveer een derde van de bevolking konden voorien van water.
 

 

Inzetten op online communicatie in irak

Door de lockdown moesten onze teams ook andere manieren zoeken om het nodige contact met onze patiënten, hun families en de gemeenschap te kunnen onderhouden. In de meeste van onze gezondheidscentra konden onze zorg verderzetten door strenge infectiepreventie en -controlemaatregelen in te voeren én in te zetten op gezondheidspromotie. Maar de pandemie zorgde er ook voor dat we alternatieve manieren voor patiëntencontact zijn gaan ontwikkelen.

In veel landen hebben we een online communicatie rond gezondheidspromotie ingevoerd, in navolging van onze projecten in Zuid-Afrika. We gebruikten digitale tools en platformen, sociale media en apps om gemeenschappen te bereiken en informatie te verspreiden over COVID-19. Een goede gezondheidspromotie is de hoeksteen van elke respons op de uitbraak van elke ziekte. Hoe kan je je beschermen tegen COVID-19? Waar kan je terecht om je te laten testen? Waar kan je terecht voor een behandeling?

In Irak bijvoorbeeld hebben we

  • via een kwalitatief online onderzoek belangrijke hiaten in het begrip van COVID-19 in de gemeenschap rond COVID-19 kunnen opsporen.
  • Dit hebben we opgevolgd door een digitale  preventiecampagne waarbij we ongeveer 1 miljoen mensen hebben kunnen bereiken.