Sociale media

  • NL
Open the menu

Bedreigingen en geweld dwingen AZG project te stoppen in Jemen


In Jemen wordt ernstig geweld gepleegd tegen medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. De organisatie ziet zich gedwongen haar project in Khamer, in het noorden van het land, tijdelijk stopt te zetten. 

Hôpital Al-Salam, in Khamer, in het district Amran © Jacob Zocherman / MSF
Hôpital Al-Salam, in Khamer, in het district Amran © Jacob Zocherman / MSF

Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hadden doodsbedreigingen gekregen in het kader van een conflict tussen lokale stammen. Maar dit was geen geïsoleerd incident. In de laatste vijf maanden noteerde Artsen Zonder Grenzen niet minder dan achttien gewelddadige incidenten. Het gaat onder meer om bedreigingen, fysieke aanvallen op artsen en medewerkers, het in een hinderlaag lokken en stelen van voertuigen en ambulances, en incidenten met vuurwapens in en om het ziekenhuis.

“Het is zeer moeilijk om essentiële medische zorg te bieden wanneer er constant geweld heerst”, zegt Thierry Durand, landenverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. “Mensen nemen hun toevlucht tot machtsmisbruik, bedreigingen en chantage om dingen te eisen. Artsen Zonder Grenzen en ziekenhuizen worden gebruikt als drukkingsmiddel in individuele en familiedisputen. Er wordt geen rekening gehouden met de patiënten en hun recht op zorg.”

Artsen Zonder Grenzen roept alle partijen in Jemen op de veiligheid van medisch personeel en faciliteiten te respecteren en medische actoren niet te betrekken in persoonlijke vetes, zodat de medische zorg niet in gevaar komt. Internationaal recht en tribaal recht moeten gerespecteerd worden, zodat ziekenhuizen veilige zones kunnen blijven. Ziekenhuizen mogen niet ingezet worden om middelen of macht te verwerven.

Na gesprekken met lokale leiders zal Artsen Zonder Grenzen haar medische activiteiten in Khamer hervatten. “We roepen de autoriteiten en lokale leiders op deze disputen op te lossen en dokters, ziekenhuizen en de bevolking te beschermen tegen nieuwe aanvallen,” zegt Thierry Durand.

Artsen Zonder Grenzen heeft een wereldwijde campagne lopen om de bescherming van medische hulp te promoten. Alleen al in Jemen heeft Artsen Zonder Grenzen sinds april 2010 46 gewelddadige incidenten tegen haar medewerkers en haar ziekenhuizen geregistreerd. In maart 2013 bracht Artsen Zonder Grenzen de betrokken partijen nog samen in een campagne rond de bescherming van medische zorg in Jemen, in samenwerking met het ministerie van Gezondheid en Bevolking.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2010 in het Al-Salam Ziekenhuis in Khamer en doet er gemiddeld 500 noodraadplegingen per week. Sinds begin 2013 zijn er 900 levensreddende ingrepen uitgevoerd. De organisatie heeft ook mobiele activiteiten in afgelegen gebieden van het district Amran. Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1986 in Jemen en is ook actief in Aden, Al Dhale’, Abyan en Sanaa.