Sociale media

  • NL
Open the menu

Naoorlogs Libië: veel nood aan psychologische hulp voor migranten, gevangenen en ontheemden


In Libië bieden teams van Artsen Zonder Grenzen nog steeds medische zorg en psychologische bijstand aan migranten, ontheemden en gevangenen in de steden Tripoli en Misrata. Artsen Zonder Grenzen verwacht dat de nood aan mentale gezondheidszorg in heel het land zal toenemen in de komende maanden en dat hier ook op langere termijn nog zal aan moeten gewerkt worden. Artsen Zonder Grenzen zal minstens nog een jaar aanwezig blijven in Libië.


Libye
© Catherine M. Mullaly / MSF / AZG

Nood aan mentale gezondheidszorg

In Tripoli werkt Artsen Zonder Grenzen in vier kampen waar ongeveer 4.000 migranten van Afrikaanse origine en ontheemden wonen. Elke dag gaan drie verpleegsters en twee psychologen rond in het kamp om basis gezondheidszorg en psychologische bijstand te voorzien.

Sinds september kregen meer dan 200 patiënten individuele bijstand en werden 33 groepssessies georganiseerd in deze kampen. De inwoners daar zijn nog steeds het slachtoffer zijn van intimidatie, diefstal en aanvallen. Velen onder hen vertonen tekenen van depressie, zijn bang of hebben slaapstoornissen en posttraumatische stress.

In zowel Tripoli als Misrata leidde Artsen Zonder Grenzen twintig Libische psychologen op over oorlogsgerelateerde psychologische reacties. De psychologen in Libië worden overstelpt met conflictgerelateerde aandoeningen maar hebben hier echter geen opleiding voor genoten

In scholen en gevangenissen

Misrata lag meer dan zes maanden in het hart van conflict. Artsen Zonder Grenzen werkt er in vier gevangenissen, vijftien scholen en zes ziekenhuizen of gezondheidscentra. In de gevangenissen volgt Artsen Zonder Grenzen de gewonden op, voert er chirurgische ingrepen uit, waaronder huidtransplantaties, en verzorgt de vele breuken. De voorbije vier weken verzorgde Artsen Zonder Grenzen zo’n 2.000 gewonden en voerde veertig plastische of orthopedische ingrepen uit in Misrata.

In Misrata organiseert Artsen Zonder Grenzen een deel van de mentale gezondheidszorg op gemeenschapsniveau met vooral aandacht voor vrouwen. Het doel is hen onmiddellijke psychologische bijstand te verlenen of hen te leren hoe ze zelf, via groepstherapie, elkaar kunnen ondersteunen. Sinds het programma opstartte hebben al 450 patiënten individuele bijstand gekregen en zijn al honderd zelfhulpgroepen opgeleid om basis psychologische bijstand te verlenen.

Artsen Zonder Grenzen is sinds 24 februari aanwezig in Libië en werkte in Benghazi, Tripoli, Misrata, Zintan, Yefran, Syrthe en Zawiyah en aan de grens met Tunesië. Artsen Zonder Grenzen coördineerde ook de evacuatie van 135 patiënten van Misrata naar Tunesië en voerde in totaal al 12.000 medische consultaties uit in het land.