Sociale media

  • NL
Open the menu

Mazelenepidemie in Congo niet meer onder controle


De laatste zes maanden raast een mazelenepidemie door Congo. Artsen Zonder Grenzen luidt de noodklok en roept op tot gezamenlijke actie om de ziekte een halt toe te roepen.

© Haavar Karlsen
© Haavar Karlsen

“De epidemie is niet meer onder controle,” zegt Gaël Hankenne, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Congo. “Sinds september 2010 hebben we al meer dan anderhalf miljoen kinderen gevaccineerd. Maar de ziekte blijft steeds opnieuw opflakkeren. Alle organisaties die betrokken zijn bij de gezondheidszorg in Congo moeten van deze epidemie een nationale prioriteit maken.”

De voorbije maanden heeft Artsen Zonder Grenzen alles gedaan om de epidemie in te dijken (met de behandeling van patiënten, vaccinatie en epidemiologie) in de provincies Katanga, West-Kasaï en Zuid-Kivu. Maar de ziekte is ook uitgebroken in de provincies Bandundu, Oost-Kasaï en Maniema. De epidemie rukt snel op naar het noorden. De nood aan behandeling en vaccinatie is enorm. Artsen Zonder Grenzen alleen kan niet zorgen voor alle mankracht, geld en logistieke capaciteit die nodig zijn voor een efficiënte reactie in het hele land.

“We vragen het ministerie van Volksgezondheid om onmiddellijk te reageren op uitbraken in de andere provincies en in elke nieuwe gezondheidszone die getroffen wordt,” zegt Geza Harzi, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Katanga. “Tegelijkertijd vragen we de internationale donoren, instituten en gezondheidsorganisaties die actief zijn in Congo – en in bijzonder ngo’s en VN-agentschappen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef – om onmiddellijk in actie te komen. We vragen dat ze onmiddellijk geld voor noodhulp vrijmaken of concreet actie ondernemen. Als die internationale actie er niet snel komt, zal het onmogelijk zijn om deze mazelenepidemie in Congo te bedwingen.”

Mazelen is een extreem besmettelijke ziekte die medische complicaties kan veroorzaken zoals longontsteking, ondervoeding, uitdroging, oor- en ooginfecties die tot blindheid kunnen leiden. Hoe dodelijk de ziekte is, hangt af van de situatie. Wanneer de bevolking niet gevaccineerd is, kan tussen de 1 en 15 procent van de besmette kinderen sterven. Onder kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen of ondervoede kinderen, kan dat percentage oplopen tot 25 procent wanneer er geen of maar beperkte toegang is tot gezondheidszorg. Dat is op veel plaatsen in Congo het geval.

Artsen Zonder Grenzen breidt haar noodhulpverlening uit in drie provincies: in Tshikapa (West-Kasaï), in Fizi (Zuid-Kivu) en in Kolwezi en Likasi (Katanga). Meer dan een half miljoen kinderen zullen beschermd worden door deze spoedvaccinaties. “Sinds september 2010 hebben we meer dan 21.000 gevallen van mazelen gezien in Congo. Het is dringend tijd voor gezamenlijke actie,” aldus Gaëlle Hankenne.