Sociale media

Open the menu

Westelijke Jordaanoever: Palestijnen in Hebron uitgesloten van medische zorg

AZG waarschuwt scherp over de snel verslechterende toegang tot medische zorg voor Palestijnen in Hebron. In haar nieuw rapport "Occupied Lives: The Risk of Forcible Transfer of Palestinians in Hebron" haalt AZG aan hoe fysieke verwondingen, mentale trauma's en beperkte toegang tot medische zorg dagelijkse realiteit zijn voor veel Palestijnen die in en rond de Westelijke Jordaanoeverstad Hebron wonen, vanwege de strenge beperkingen die zijn opgelegd door Israëlische troepen en het geweld dat wordt gepleegd door Israëlische soldaten en kolonisten.

Lees het rapport (ENG)

"Bewegingsbeperkingen, intimidatie en geweld door Israëlische troepen en kolonisten bezorgen Palestijnen in Hebron immens en onnodig lijden," aldus Frederieke van Dongen, humanitarian affairs manager bij Artsen Zonder Grenzen. "Dit heeft een rampzalige impact op de mentale en fysieke gezondheid van mensen."

Het rapport maakt gewag van de sluiting van klinieken van het Ministerie van Volksgezondheid in het gouvernement Hebron, tekorten aan medicijnen in apotheken en obstructies en aanvallen op ambulances die zieken en gewonden vervoeren. Vanwege deze beperkingen en de constante dreiging van geweld, stellen veel zieke Palestijnen het zoeken naar medische zorg uit of worden ze gedwongen om de behandeling helemaal te staken. Bovendien zijn er ernstige financiële problemen ontstaan door het verlies van bestaansmiddelen, waardoor veel gezinnen hun ziektekostenverzekering opzeggen, hun voedselinname beperken en essentiële medicijnen die ze niet langer kunnen betalen, opgeven.

De getuigenissen van patiënten en Palestijnse gemeenschappen die door AZG worden ondersteund, illustreren op aangrijpende wijze de verwoestende gevolgen van de door Israël opgelegde bewegingsbeperkingen en het fysieke geweld op de toegang van Palestijnen tot medische zorg, met alle gevolgen van dien voor hun fysieke en psychologische welzijn.

Een van de meest beperkte gebieden binnen de Westelijke Jordaanoever, bekend als H2, wordt gereguleerd door 21 permanente controleposten beheerd door Israëlische troepen. De troepen reguleren de beweging van Palestijnse inwoners en belemmeren de toegang van zorgmedewerkers tot het gebied aanzienlijk. Gedurende twee maanden na 7 oktober waren de klinieken van het Ministerie van Volksgezondheid in H2 gesloten, waarbij slechts één kliniek erin slaagde te functioneren, aangezien de meeste medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid geen toestemming hadden om de Israëlische controleposten naar H2 te passeren.

"Je mag hier niet ziek worden, dat is niet toegestaan."

"Er zijn momenteel geen klinieken actief in het afgesloten gebied [H2], en zelfs als dat wel zo zou zijn, leven bewoners in angst om hun leven te verliezen voor geneeskunde," meldde een AZG-medewerker en H2-bewoner al in november 2023, nadat Israëlische troepen de toegang voor alle medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid in het gebied blokkeerden, waardoor ze gedwongen werden hun deuren te sluiten voor patiënten. "Je mag hier niet ziek worden, dat is niet toegestaan."

"In de maanden direct na de aanslagen van 7 oktober waren de bewegingsbeperkingen en het geweld in het H2-gebied van de stad Hebron zo intens dat patiënten over hekken en daken klommen, met gevaar voor eigen leven, alleen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg", voegde van Dongen toe.

De constante dreiging van geweld legt een zware druk op de geestelijke gezondheid van mensen, aldus AZG-personeel. "Wanneer de soldaten 's nachts komen voor huisinvallen, verschuilen mijn kinderen en vrouw zich achter mij voor bescherming, maar ik kan ze niet beschermen," zei een Palestijnse patiënt in Masafer Yatta, South Hebron Hills. "Zij hebben macht; ze kunnen doen wat ze willen."

Het rapport van Artsen Zonder Grenzen werpt ook licht op de ontheemdingen in het gouvernement Hebron. De steeds dwingendere en gewelddadigere beleid en praktijken van Israëlische autoriteiten en kolonisten dwingen meer Palestijnse families om hun huizen te ontvluchten, wat neer zou kunnen komen op een gedwongen verplaatsing. Sinds oktober 2023 hebben AZG-teams gereageerd op de dringende behoeften van meer dan 1.500 Palestijnen in Hebron die ofwel gedwongen uit hun dorpen werden verdreven of wier huizen werden gesloopt en bezittingen werden vernietigd. "Ondanks hun verantwoordelijkheden als bezettingsmacht, zijn de Israëlische autoriteiten er niet in geslaagd om hun verplichtingen jegens het Palestijnse volk na te komen", aldus van Dongen.

"Het Israëlische beleid dat in Hebron is geïmplementeerd, heeft al verstrekkende gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van Palestijnen. We roepen de Israëlische autoriteiten op om onbelemmerde toegang tot gezondheidszorg en andere essentiële diensten te garanderen, Palestijnen te beschermen tegen gedwongen verplaatsing en de veilige terugkeer van ontheemde gemeenschappen naar hun huizen te vergemakkelijken," dringt van Dongen aan.