Sociale media

  • NL
Open the menu

Voorlichtingscampagne richt zich op aids-stigma


Artsen Zonder Grenzen (AZG) begint vandaag een voorlichtingscampagne over HIV/aids in de voormalige Sovjetrepubliek. In het land leven een kwart miljoen HIV-geïnfecteerden. Dat is meer dan in enig ander gebied van de voormalige Sovjet-Unie. De campagne richt zich vooral op de stigmatisering van de ziekte en op de discriminatie van de vele aids-patiënten.

In 1995 waren er nog maar 250 gevallen van HIV/aids in de Oekraïne, vooral druggebruikers en prostituees. Nu, zes jaar later, heeft de epidemie zich onder de hele bevolking verspreid. Toch zijn de denkbeelden van de doorsnee Oekraïner over aids niet veranderd.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verslechterde de kwaliteit van de gezondheidszorg. Informatie over nieuwe medische problemen - zoals aids - hun overdracht, behandeling en preventie bleef beperkt. Het gebrek aan informatie en ook de desinformatie over aids, bevorderen de stigmatisering van besmette mensen.
In de Oekraïnse hoofdstad Odessa woont Natasha, 23. Zij is al drie jaar besmet met het virus. De ervaring leerde haar dat de meeste mensen geloven dat iemand met HIV "slechte mensen" zijn en dat enkel mensen uit hoge risicogroepen besmet geraken. "Wat de meeste mensen niet weten is dat mensen met HIV een volledig normaal leven leiden", zegt Natasha. "We studeren, werken en trouwen, net zoals alle anderen".
Mensen met HIV of aids worden vaak verstoten door hun vrienden en families, ontslagen en zelfs naar andere woningen overgeplaatst. Sommige dokters weigeren mensen met de ziekte te behandelen, of behandelen ze verkeerd.
AZG probeert vanaf vandaag met televisie- en radiospotjes, het uitdelen van folders en posters en een website de Oekraïners te informeren, om zo de misverstanden rond aids uit de weg te ruimen. Het uiteindelijke doel is de vooroordelen ten opzichte van aids-patiënten te verkleinen.
De campagne begint in Kiev en zal daarna misschien naar andere regio's worden uitgebreid.