Sociale media

  • NL
Open the menu

Vluchtelingencrisis in oostelijk Tsjaad verscherpt - AZG roept organisaties en UNHCR op tot bijstand


Sinds begin december stroomden in oostelijk Tsjaad al ten minste 26.000 vluchtelingen toe als gevolg van het escalerende conflict in de regio Darfur in het noorden van Soedan, aldus AZG-teams die in het grensgebied aan het werk zijn.

“De vluchtelingen komen terecht in zeer moeilijke omstandigheden,” zo getuigt Sonia Peyrassol, AZG-Urgentiecoördinator aan de grens tussen Tsjaad en Soedan. “Na een voettocht van soms drie dagen op de vlucht voor het geweld in en rond hun dorpen worden ze bij hun aankomst geconfronteerd met onaangepaste verblijfplaatsen, een schrijnend gebrek aan bescherming en onvoldoende voedsel. Daarbovenop komen de extreme weersomstandigheden, met temperaturen die schommelen tussen 0° ‘s nachts en 30° overdag.”
Veel van de vluchtelingen verkeren in een erbarmelijke toestand en vooral jonge kinderen zijn erg kwetsbaar. Velen onder hen verloren ook familieleden bij aanvallen op hun dorpen en er zijn duidelijke aanwijzingen dat seksueel geweld tegen vrouwen frequent was, hoewel schaamte slachtoffers van verkrachtingen verhindert om zich aan te melden voor behandeling en bijstand. Voor de komende weken zal het vinden van schoon drinkwater een ernstig probleem worden.
“AZG bracht de voorbije week evaluatiebezoeken aan zes dorpen nabij de grens”, aldus Peyrassol, “en terwijl de behoefte aan basishulp kritiek is, zijn agentschappen zoals het UNHCR al te traag in hun reactie. De twee afgelopen weken zijn er duizenden nieuwe families toegekomen die momenteel verstoken blijven van elke hulp.”
De eerste vluchtelingen uit Darfur arriveerden in juli 2003 in Tsjaad en AZG zette kort daarop gezondheidsposten op in de grensdorpen Tine en Birak. De eerste vluchtelingengolf van naar schatting 60.000 mensen kon opgevangen worden in lokale gemeenschappen, maar nu kan de regio het toenemende aantal niet langer aan.
“In onze klinieken houden we momenteel zo’n 150 consultaties per dag,” legt Peyrassol uit. “De belangrijkste gezondheidsproblemen die we vaststellen zijn malaria en infecties van de luchtwegen, maar er dreigt ook een uitbraak van meningitis. Nu er dagelijks meer mensen toestromen, dringt AZG er bij andere organisaties op aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en te verhinderen dat de situatie verergert.”