Sociale media

  • NL
Open the menu

Uitbraak van hepatitis E in vluchtelingenkampen in Zuid-Sudan


In de vluchtelingenkampen in Maban, in Zuid-Sudan, woedt een epidemie van hepatitis E. Artsen Zonder Grenzen behandelde al 4000 patiënten. 88 mensen stierven, waaronder 15 zwangere vrouwen.

© Corinne Baker/AZG-MSF. Batil, 2013.
© Corinne Baker/AZG-MSF. Batil, 2013.

Hepatitis E wordt veroorzaakt door een virus dat de lever aantast. Dat kan leiden tot acuut leverfalen en de dood. Voor zwangere vrouwen is de ziekte extra gevaarlijk. Het virus verspreidt zich via besmet water. De ziekte kan niet genezen worden, maar de symptomen zijn wel behandelbaar.

“We hebben alles gedaan wat we kunnen om voor de patiënten met hepatitis E te zorgen, maar er geen behandeling voor de ziekte,” zegt José-Luis Dvorzak, de medische coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Maban. “We veronderstellen dat deze epidemie nog lang niet voorbij is. Er zullen nog meer mensen sterven.”

De eerste gevallen doken op in juni 2012. De kampen Jamam, Gendrassa en Batil zagen het meeste patiënten. In Batil zit de epidemie nog niet aan een piek. In november stierven er gemiddeld twee mensen per week, in januari waren dat er al tien.

De voorbije weken vond Artsen Zonder Grenzen in het kamp Doro nog 41 mensen die wellicht hepatitis E hebben. Twee van hen zijn intussen gestorven. Dat wil zeggen dat het virus nu aanwezig is in alle vluchtelingenkampen in Maban.

Het virus kan zo lelijk huishouden, omdat de watervoorziening en het sanitair zo slecht zijn in de kampen. Het wordt onvoldoende zuiver water verdeeld, er is maar beperkt toegang tot functioneren latrines en er zien niet genoeg plaatsen om de handen te wassen. In de vluchtelingenkampen in Maban verblijven meer dan 110.000 vluchtelingen uit buurland Sudan.

“Vluchtelingen moeten in de kampen niet alleen veilig zijn voor het geweld, maar het moet ook een plaats zijn waar ze kunnen leven en veilig zijn voor ziektes”, zegt Laurence Sailly, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Doro.

De teams van Artsen Zonder Grenzen blijven de patiënten met hepatitis E en andere aandoeningen verzorgen, maar nemen ook andere taken op zich. Zo wordt in Doro elke week 2,5 miljoen liter water gezuiverd en verdeeld.

Door de geografische liggen van Maban – een overstromingsgebied in het regenseizoen, een schrale woestenij in het droge seizoen – zijn de vluchtelingen volledig afhankelijk van humanitaire hulp. Artsen Zonder Grenzen is actief in Maban sinds november 2011. Met drie veldhospitalen en zeven kleine hulpposten, is het de grootste verlener van gezondheidszorg in de vier kampen.