Sociale media

  • NL
Open the menu

Steeds meer vluchtelingen in Congo en Soedan door geweld LRA


In het noorden van Congo en het zuiden van buurland Soedan slaan de rebellen van het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army, LRA) bijzonder gewelddadig toe tegen de bevolking.

Honderdduizenden mensen sloegen al op de vlucht en zochten een onderkomen in vluchtelingenkampen of bij gastgezinnen. Daar leven ze in erg moeilijke omstandigheden. Verschillende teams van Artsen Zonder Grenzen in Congo en Soedan voorzien deze mensen van noodhulp en bieden gratis gezondheidszorg aan de vluchtelingen en de lokale bevolking.
In Hoog- en Laag-Uele, twee geïsoleerde regio’s in het uiterste noordoosten van Congo, is de Emergency Pool Congo van Artsen Zonder Grenzen vorige week begonnen met de ondersteuning van een gezondheidscentrum en twee ziekenhuizen in de steden Faradje en Niangara. Artsen Zonder Grenzen werkt al sinds september 2008 in deze regio, met name in het ziekenhuis van de stad Dungu. Maar die activiteiten zullen dus uitgebreid worden in het kader van het geweld tegen de bevolking.

Voedingssituatie zorgwekkend

“De toestand is hier kritiek. Medische faciliteiten zijn onbestaande of sterk verwaarloosd,” zegt Amaury Grégoire, de coördinator van de Emergency Pool. “Er zijn zo goed als geen medicijnen beschikbaar en wat wel beschikbaar is, is onbetaalbaar. Er is een gebrek aan medisch personeel, want de meerderheid ervan is op de vlucht geslagen, net zoals de rest van de bevolking.”
De teams van Artsen Zonder Grenzen herstellen daarom de medische infrastructuur en leiden medisch personeel op. Maar ook de voedingssituatie baart zorgen: “Flink wat akkers zijn vernield door zware regens, maar bovendien zijn de vluchtelingen, ver van huis, niet in staat hun land te bewerken,” legt Amaury Grégoire uit

Seksueel geweld

In de buurt van Niangara hebben 10.000 mensen hun toevlucht gezocht in het stadscentrum. Nog eens 15.000 vluchtelingen verblijven aan de rand van de stad. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis en een gezondheidscentrum. Er worden vooral malaria, infecties aan de luchtwegen en soa’s verzorgd. Elke dag worden in het ziekenhuis zo’n 250 patiënten behandeld. Voor de slachtoffers van seksueel geweld is er een speciale afdeling opgezet.
In Faradje, dicht bij de grens met Soedan, leven duizenden vluchtelingen op drie verschillende plaatsen. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er het algemeen ziekenhuis en heeft het weer op een standaardniveau gebracht. Er werden onder meer watertanks geïnstalleerd, om het ziekenhuis van drinkbaar water te voorzien.

Ontvoeringen en moorden

Volgens het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties zijn er momenteel in Hoog- en Laag-Uele zo’n 190.000 vluchtelingen. “Deze mensen zijn het extreme geweld ontvlucht en hebben afschuwelijke dingen meegemaakt,” verklaart Amaury Grégoire. “Ze verloren hun vader, moeder, echtgenoot of kind. Hun dorpen zijn vaak helemaal afgebrand. Zij worden rechtstreeks getroffen door het geweld. Duizenden lijden onder de gruwelen die ze hebben meegemaakt of zien: mensen worden ontvoerd, verkracht, afgetuigd of simpelweg vermoord.”
Artsen Zonder Grenzen voorziet speciale consultaties voor de slachtoffers van seksueel geweld. Een psycholoog zal binnenkort het team van de Emergency Pool versterken en lokaal personeel opleiden om de slachtoffers psychologisch bij te staan.  
Maar niet enkel de vluchtelingen hebben dringend humanitaire hulp nodig in Hoog- en Laag-Uele. Veel lokale families geven hen onderdak en bevinden zich in een steeds moeilijker situatie. “De vluchtelingen wordt onderdak en hulp aangeboden,” zegt Emmanuel Lampaert, medisch coördinator van de Emergency Pool. “In oorsprong is dat natuurlijk positief, maar op den duur ondermijnt dat het welzijn van zowel de lokale bevolking als de vluchtelingen. Zo heeft een steeds grotere groep mensen hulp nodig.”