Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: Bevolking Mogadishu op de vlucht


In het noorden van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, is het grootste deel van de inwoners voor nieuwe gevechten op de vlucht geslagen.

In het noorden van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, is het grootste deel van de inwoners voor nieuwe gevechten op de vlucht geslagen. Door de gevechten is de stad in een chaos veranderd. Tientallen burgers zijn om het leven gekomen. Artsen Zonder Grenzen heeft een kinderziekenhuis en drie gezondheidsposten in het noorden van Mogadishu moeten sluiten.

Onder de vluchtelingen waren ook de (Somalische) medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Het was de eerste keer in 17 jaar dat AZG-medewerkers die in het noorden van Mogadishu werken, moesten vluchten vanwege levensgevaar. Op het moment dat ze gedwongen werden hun werk stop te zetten, voerden de teams van Artsen Zonder Grenzen gemiddeld 2.500 consultaties per week uit. 400 ondervoede kinderen waren onder behandeling.

“In de afgelopen 2 maanden zijn meer dan 200.000 mensen richting Afgooye en Jowhar moeten vluchten”, zegt Monica Camacho, coördinator van Artsen Zonder Grenzen voor Somalië, vanuit Nairobi. “De bevolking wordt geterroriseerd en in de afgelopen twee weken is het aantal doden en gewonden drastisch toegenomen. Het is onmogelijk geworden om medische en humanitaire hulp te verlenen.”

Langs de weg naar Afgooye, ten westen van Mogadishu, leeft een half miljoen mensen in tijdelijke onderkomens, gemaakt van stokken en plastic zeilen. De mensen hebben nauwelijks toegang tot gezondheidszorg. Er is een enorm tekort aan voedsel en water. De geïmproviseerde kampen van de ontheemden zijn overbevolkt, waardoor de kans op bijvoorbeeld mazelen- en cholera-epidemieën groter wordt.

Artsen Zonder Grenzen roept alle partijen in het conflict op om de medische voorzieningen van de organisatie en het werk van onze medewerkers te respecteren. Zij zijn erin geslaagd levensreddende medische en humanitaire hulp te bieden in de meest moeilijke omstandigheden.

In de afgelopen drie maanden heeft Artsen Zonder Grenzen met een groot aantal veiligheidsincidenten te maken gehad. In april werden twee medewerkers gedurende een week ontvoerd in Huddur, in de regio Bakool. Op 18 juni kwam een medewerker van Artsen Zonder Grenzen om het leven bij een explosie, waarbij nog 30 anderen overleden. Later in juni werd een privéauto gehuurd door Artsen Zonder Grenzen in Noord Galkayo aangevallen, wat leidde tot de dood van de moeder van een patiënt. Deze recente incidenten en de verslechterende veiligheidssituatie van de afgelopen twee jaren heeft ons werk steeds moeilijker gemaakt.

“Ondanks alle gebeurtenissen, willen we blijven werken in het land”, zegt Benoit Leduc, operationeel directeur van Artsen Zonder Grenzen voor Somalië. “De noden zijn hoog en de echte slachtoffers van dit conflict zijn de burgers. We zien het in ons ziekenhuid in Daynile in het uiterste westen van Mogadishu, waar de meeste patiënten vrouwen en kinderen zijn. We roepen nogmaals alle partijen in het conflict op om de veiligheid van de burgers te respecteren en de humanitaire ruimte die nodig is om de gewonden te behandelen te garanderen.”