Sociale media

Open the menu

Raad van State eist onmiddellijke opschorting limiet op asielaanvragen

De Raad van State heeft vandaag besloten dat de maatregel waarbij het aantal asielaanvragen dat per dag begrensd wordt onmiddellijk moet worden geschorst. Het recht om asiel aan te vragen is een fundamenteel recht. De daadwerkelijke toegang daartoe werd door deze maatregel extreem moeilijk gemaakt, aldus de Raad van State. De ngo's die de limiet aanvochten bij de Raad van State zijn tevreden en vragen onze regering onmiddellijk maatregelen te nemen die de limiet in de praktijk werkelijk ongedaan maken, en opvang te voorzien voor àlle rechthebbenden.

hj;
Aan de humanitaire hub in het Brusselse Noordstation staan migranten en vluchtelingen in de rij; ze ontvangen er medische en geestelijke gezondheidszorg ©  Albert Massias, augustus 2018.

Op 4 december trokken CIRÉ, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, La ligue des droits de l’Homme, NANSEN vzw, La Platforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés, Dokters Van de Wereld en Artsen Zonder Grenzen samen naar de Raad van State om de limiet op het aantal asielaanvragen die sinds 22 november van toepassing is aan te vechten.

Deze praktijk heeft immers desastreuze gevolgen. Sinds 22 november weigert de overheid dagelijks tientallen mensen de toegang tot de asielprocedure. Doordat de overheid hen verhindert om asiel aan te vragen, hebben ze geen toegang tot opvang, medische en psychologische bijstand en belanden ze op straat. Sommigen onder hen moesten al meer dan tien keer terugkomen. Dat is onmenselijk, onaanvaardbaar én onwettig.

Hoewel tevreden, blijven de ngo's waakzaam. Concrete maatregelen zijn nu onmiddellijk nodig, zoals het openen van opvangplaatsen, aanstellen van voldoende personeel, en correct organiseren van de aanmeldprocedure, om iedereen ook écht opnieuw toegang te geven tot de asielprocedure en opvang. Als actoren op het terrein delen we graag onze ervaringen en inzichten met de regering.