Sociale media

  • NL
Open the menu

Overlevenden hebben nog steeds hulp nodig


In Myanmar houdt de noodsituatie aan. De noden zijn enorm. Tienduizenden mensen hebben dringend hulp nodig, vooral de bewoners van de afgelegen gebieden in het zuidelijke deel van de Delta.

Meer dan een maand na de cycloon ontmoeten onze teams in de vernielde Irrawaddy-delta nog altijd overlevenden die nog geen enkele hulp hebben ontvangen. Vooral dorpen die alleen te voet bereikbaar zijn, blijven bijzonder kwetsbaar.

Dankzij de onmiddellijke mobilisatie van onze nationale medewerkers, kon AZG meteen na de cycloon op grote schaal hulp bieden. Desondanks hebben de beperkingen op internationale hulpverleners de oorspronkelijke interventie van AZG en de toegang tot de bevolking op cruciale momenten gehinderd.

AZG hoopt dat de VN en andere internationale organisaties eindelijk hun aanwezigheid kunnen versterken, en het voedsel- en hulpaanbod drastisch kunnen verhogen. We spreken immers nog steeds van een noodsituatie, waarbij de noden van de overlevenden bijzonder groot zijn en onmiddellijke actie vereisen.

Dringendste behoeften

De belangrijkste noden blijven voedsel, water en onderdakmateriaal.

De voedselvoorraden volstaan helemaal niet, aangezien gespecialiseerde organisaties geen degelijke distributiekanalen hebben kunnen opzetten. In veel gebieden ontvangen de bewoners amper voldoende om te overleven, áls ze al iets krijgen. Teams in Setsou zagen enkele geïsoleerde gevallen van kinderen met ernstige ondervoeding. In het algemeen stellen de teams echter geen toenemende symptomen van ondervoeding vast tijdens de medische consultaties.
Het is levensnoodzakelijk dat de bewoners van de meest geïsoleerde gebieden meer voedsel krijgen. Verscheidene weken zonder voedsel betekent dat er een groot risico op ernstige ondervoeding bestaat.
Er is ook een grote nood aan onderdak. Tienduizenden mensen hebben geen huis meer, verloren al hun bezittingen en voedselreserves, en hangen volledig af van externe hulp.Bovendien vormen de regens een bedreiging voor de volksgezondheid. Er is dringend nood aan onderdak en dekens, aangezien steeds meer mensen symptomen van luchtweginfecties vertonen door de blootstelling aan de zware regens.
AZG verricht zo’n 500 medische consultaties per dag. Het aantal gewonden is geleidelijk gedaald van meer dan de helft van alle consultaties tot een veel kleiner percentage vandaag.AZG hoorde berichten over ernstige waterachtige diarree in drie verschillende gebieden in Labutta, in de de Delta. In andere regio’s van de Delta zien de AZG-teams dagelijks enkele gevallen van diarree, maar nog geen grote ziektehaarden.
De bevolking heeft daarnaast ook problemen met de mentale gezondheid. De mensen zijn getraumatiseerd, velen verkeren in totale wanhoop. AZG organiseert psychosociale ondersteuning en traumaverwerking voor mensen in de dorpen.

Visa

Na de oorspronkelijke problemen met het verkrijgen van visa, werken nu meer dan 20 internationale AZG-medewerkers in de Delta. Visa en reisvergunningen vormen niet langer de belangrijkste hinderpaal voor het noodhulpwerk van AZG in de Delta.

Toegang tot de Delta

Momenteel zijn er 36 mobiele teams actief in de deltaregio, met vooral nationale medewerkers. Ze blijven zorgen voor water en sanering, medische hulp, voedsel en andere hulpgoederen zorgen.

Sinds de cycloon op 3 mei toesloeg, meer dan vier weken geleden, is AZG erin geslaagd meer dan 20 internationale hulpverleners in de delta te krijgen, vooral experts in complexe noodsituaties. Zij werken in Bogale, Pyenpon, Labutta en Heyngyi.

De AZG-teams op het terrein kunnen vrij werken. De internationale medewerkers konden zich zonder problemen verplaatsen en de kampen bezoeken. In sommige dorpen/kampen worden ze ondervraagd over hun bedoelingen/werk, maar ze kunnen werken waar ze dat willen.

Tijdens eerste drie weken werd de algemene hulpoperatie ernstig gehinderd door het gebrek aan international personeel ter plaatse. Een maand na de cycloon concentreren de AZG-teams zich op het bereiken van de mensen die sinds de cycloon nog geen hulp hebben ontvangen.

AZG verdeelde sinds 5 mei de volgende hulpgoederen in de Irrawaddy-Delta:

  • Meer dan 1,5 miljoen kg rijst
  • Meer dan 400.000 kg bonen
  • Meer dan 190.000 liter olie om te koken
  • Meer dan 50.000 pakken energierijke koeken
  • Bijna 70.000 kg vis in blik
  • Bijna 190.000 plastic zeilen
  • Meer dan 90.000 muskietennetten
  • Meer dan 60.000 dekens
  • Meer dan 10.000 stukken zeep
  • 20.000 hygiënekits
  • Meer dan 100.000 emmers en jerrycans