Sociale media

  • NL
Open the menu

Opnieuw pellagra-epidemie


Sinds het begin van de zomer is pellagra opnieuw aan een opmars bezig in de stad Kuito, in Centraal-Angola. AZG telt er op dit ogenblik 70 tot 80 nieuwe gevallen per week. "Het is de derde pellagra-epidemie sinds eind 1999. Een onmiddellijke oplossing is niet voorhanden", zegt Sophie Baquet, voedingsexperte bij Artsen Zonder Grenzen. De oorzaak van het vitaminetekort ligt bij de slechte voedselsituatie in de regio.

Sinds augustus 1999 is pellagra, een zeldzame ziekte, opnieuw opgedoken in Kuito. Aanvankelijk kwam de ziekte vooral voor bij de ontheemde bevolking, maar inmiddels ook bij de vaste bewoners. Pellagra begint als huidziekte, maar leidt tot chronische diarree en dementie. Zonder behandeling, sterft de patiënt binnen de twee maanden. "De ziekte werd epidemisch tussen oktober en december van 1999. Een tweede uitbarsting kwam er in augustus 2000. Op dit ogenblik zitten we in een derde golf, die begon in juni. In totaal zijn er tussen december '99 en juli van dit jaar al 1.906 opeenvolgende gevallen geteld", vertelt Sophie Baquet.
Het personeel van de gezondheidsposten in Kuito is getraind op het vaststellen van pellagra. Mobiele teams organiseren actieve screenings in de kampen. Er worden elke week consultaties ingericht voor de zieken, die door de gezondheidsposten van de buitenwijken worden doorverwezen. Een keer de pellagra is vastgesteld, wordt de persoon naar het supplementaire voedingscentrum gestuurd. AZG voert dan medische controles uit in de eerste, de derde en de zesde week van de ziekte. De meeste patiënten zijn na drie weken al aan de beterhand.
Een onmiddellijke oplossing voor het tekort aan vitamines in de voeding is er voorlopig niet. AZG sloot in 1999 een overeenkomst met het Wereldvoedselprogramma (WFP) om de kwaliteit (en kwantiteit) van de voedselrantsoenen te verbeteren, maar door bevoorradingsproblemen is deze overeenkomst wat in de vergeethoek geraakt. Het huidige rantsoen komt nog steeds vitamine B3 tekort.
"Om het pellagraprobleem in te dijken, heeft AZG de voorbije maanden al meer dan tien miljoen tabletten vitamine B-Complex uitgedeeld. Op termijn is dit echter geen oplossing, het is een noodstrategie", legt Sophie uit. "Een betere remedie is om in de dagelijkse rantsoenen 100 gram CSB (graan- en sojamengsel) toe te voegen, rijk aan micronutriënten of ander voedsel, rijk aan vitamine B3, zoals pinda's of vis. Een langetermijnoplossing zou zijn het maïsmeel over het hele land met vitamines te verrijken. Maar dat is een werk van wel erg lange adem", besluit ze.