Sociale media

  • NL
Open the menu

Oost-Congo: “Het is frustrerend om te zien hoe burgers die niks met het conflict te maken hebben, zo afzien.”


In de provincie Zuid-Kivu in Congo behandelen medische teams opnieuw slachtoffers van seksueel geweld. Katrien Coppens, verantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen voor Congo legt uit hoe de burgerbevolking in het conflictrijke oosten van Congo steeds weer het doelwit is van geweld.

© Spencer Platt / Getty Images
© Spencer Platt / Getty Images

Een team van Artsen Zonder Grenzen behandelde zopas meer dan honderd vrouwen in de regio Fizi in Zuid-Kivu na een massaverkrachting.

"Ja, onmiddellijk nadat we hoorden over die massaverkrachting, hebben we een medisch team ter plaatse gestuurd. Helaas was het te laat om de vrouwen de volledige standaardbehandeling te geven die standaard gebruikt wordt na een verkrachting. Deze dient als bescherming tegen besmetting met hiv/aids, maar moet binnen de 72 uur worden verstrekt. Ook noodcontraceptie was niet langer mogelijk omdat dit binnen de vijf dagen moet gebeuren. Maar we konden wel patiënten behandelen voor seksueel overdraagbare aandoeningen en fysiek trauma.

De ochtend van onze aankomst in het dorpje Abala, vonden we een grote groep dorpsbewoners samen. Alle vrouwen vertelden ons dat ze tussen 9 en 12 juni verkracht werden. Ze hadden medische hulp nodig. De dag erna gingen we naar het aangrenzend dorp Nakiele, waar de bewoners ons hetzelfde vertelden. Ons team bleef twee dagen ter plaatse, in plaats van de geplande 24 uur om iedereen te kunnen behandelen. Daarna ging het team naar Kanguli waar zich hetzelfde voordeed.

Wat zijn de medische gevolgen van dit soort van geweld?

Bovenop het fysieke trauma zijn de medische gevolgen van seksueel geweld veelvuldig: een verhoogd risico op besmetting met hiv/aids, ongewilde zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen en complicaties bij toekomstige zwangerschappen. Vrouwen die zwanger zijn op het moment van de aanval kunnen hun foetus verliezen.

Angst, nachtmerries en psychosomatische lichaamspijnen zijn slechts enkele van de psychosociale problemen van verkrachte vrouwen. Voor deze vrouwen betekent het stigma van verkrachting vaak ook dat ze door hun familie en gemeenschap verstoten worden. Slachtoffers van seksueel geweld voelen zich geïsoleerd en beschaamd en belanden vaak in armoede.

Waarom komen massaverkrachtingen zo vaak voor in Congo?

Het is een erg complexe en moeilijke situatie. In Oost-Congo is er een conflict aan de gang, met vluchtelingen, plunderingen, onveiligheid. De verschillende gewapende groepen misbruiken de bevolking en zaaien angst en terreur.

Sinds begin dit jaar behandelde Artsen Zonder Grenzen alleen al in de regio Fizi in Zuid-Kivu 500 slachtoffers van massaverkrachting. Het is frustrerend om te zien hoe burgers die niks met het conflict te maken hebben, zo afzien. Het is de rol van Artsen Zonder Grenzen om deze slachtoffers de beste medische hulp te bieden. Dit komt bovenop onze andere medische activiteiten in Baraka en omgeving waar we in 2011 50.000 patiënten behandelden in onze gezondheidscentra, en meer dan 3.000 mensen hielpen in de ziekenhuizen die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt.

Ik ben bang dat massaverkrachting toeneemt in Zuid-Kivu. Alle betrokken partijen in het conflict moeten inzien dat verkrachting een misdaad is en dat seksueel geweld tegen burgers absoluut onaanvaardbaar is en moet stoppen."