Sociale media

  • NL
Open the menu

Oeganda: Artsen Zonder Grenzen breidt hulp aan vluchtelingen die het geweld in de DRC ontvluchten uit


Artsen Zonder Grenzen biedt medische noodhulp, water en sanitaire voorzieningen aan de tienduizenden vluchtelingen in het westen van Oeganda die sinds midden juli op de vlucht zijn voor de onveilige situatie in Noord-Kivu, in de Democratische Republiek Congo.

22 000 vluchtelingen leven nu in het transitkamp van Bubuk ©Andres Romero/AZG
22 000 vluchtelingen leven nu in het transitkamp van Bubuk ©Andres Romero/AZG

In het transitkamp Bubukwanga, op 18 kilometer van de grens met de DRC, verblijven om en bij de 22.000 vluchtelingen, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 12.500 mensen.

AZG biedt medische zorg, waaronder kraamzorg, vaccinaties en voedingstherapie, en stelt alles in het werk om de mogelijk gevaarlijke watervoorziening en sanitaire situatie te verbeteren. De organisatie biedt zowel medische zorg aan vluchtelingen als aan de lokale bevolking, en bereikt zo in totaal 50.000 mensen.

Het permanente kamp van Kyangwali

Vanaf volgende week zal AZG medische zorg bieden in het permanente kamp van Kyangwali, waar de vluchtelingen heen worden gebracht. De Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) heeft tot nu toe zo’n 4.000 vluchtelingen overgebracht van het transitkamp naar het permanente kamp en wil elke week 2.000 mensen blijven overbrengen. Hoewel het permanente kamp ‘maar’ 150 km verder ligt, kan de reis maar liefst 6 uur duren en kan ze gevaarlijk zijn voor de vluchtelingen. Gisteren is bijvoorbeeld een van de bussen verongelukt, waarbij een baby stierf en 24 mensen gewond raakten. De gewonden werden met een ziekenwagen van AZG overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis, waar de organisatie en ander medisch personeel de eerste hulp toediende.

Bovendien is het aantal nieuwe vluchtelingen in het transitkamp onlangs gestegen door de slechter wordende veiligheidssituatie in de DRC. Vorige week kwamen er nog 3.000 nieuwe mensen aan.

AZG maakt zich nog steeds zorgen over de water- en sanitaire voorzieningen in het transitkamp

“Hoewel de situatie er de voorbije weken op vooruit is gegaan, zijn er onvoldoende latrines (slechts 1 voor 82 mensen), die bovendien op overstromen staan en een ernstig risico vormen op cholera, dysenterie en shigella. Vooral cholera baart ons zorgen. De ziekte komt in dit gebied erg vaak voor en de seizoenspiek valt altijd aan het begin van het regenseizoen,” aldus Ruben Pottier, landverantwoordelijke van AZG.

Het regenseizoen is net begonnen, waardoor het risico op cholera nog hoger ligt en de wegen maar beperkt toegankelijk zijn voor de vrachtwagens die de latrines leegmaken.

AZG bouwt daarom nieuwe latrines en voert zuiver water aan, en heeft ook op voorhand een voorraad medicijnen en medisch materiaal aangelegd om op een cholera-uitbraak te kunnen reageren.

300 raadplegingen per dag 

AZG voert per dag ongeveer 300 consultaties uit voor ambulante patiënten in het transitkamp, met pieken tot 450 consultaties, meestal voor infecties aan de luchtwegen, malaria en diarree. De teams bieden ook hulp aan slachtoffers van seksueel geweld in het kamp.

Bovendien steunt de organisatie een ziekenhuis waar het aantal bedden werd opgetrokken van 20 naar 47 en dat een pediatrische afdeling, een afdeling voor volwassenen en een kraamafdeling omvat.

“We hebben vooral onze capaciteit verhoogd op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid. Tijdens een noodsituatie mogen we immers niet vergeten dat het leven voort gaat. Vrouwen blijven nu eenmaal kinderen baren en er is dringend nood aan medische zorg voor ingewikkelde bevallingen. Onze kraamafdeling kan ingewikkelde bevallingen aan en sinds 22 juli hebben we al 92 baby’s op de wereld gezet. Enkel voor keizersneden moeten we patiënten doorverwijzen.”

In het permanente kamp van Kyangwali zet AZG momenteel een Health Unit op in de zone waar de vluchtelingen binnenkomen. Vanaf volgende week zal de organisatie daar basisgezondheidszorg bieden, patiënten doorverwijzen die een verdere medische behandeling nodig hebben en kinderen vaccineren en onderzoeken op ondervoeding. Kinderen die in het transitkamp met een behandeling tegen ondervoeding zijn gestart, zullen opgevolgd worden om ervoor te zorgen dat hun behandeling wordt voortgezet.

Zolang er meer vluchtelingen aankomen, zal AZG haar activiteiten in beide kampen blijven uitbreiden.

AZG is al sinds 1986 actief in Oeganda. De organisatie biedt niet alleen hulp bij noodsituaties, maar leidt in Arua ook een programma voor de behandeling van hiv en tbc.