Sociale media

  • NL
Open the menu

Noodsituatie na overstromingen in het Zambezi-bekken


Sinds eind 2007 hebben zware stortregens overstromingen veroorzaakt in verschillende landen in zuidelijk Afrika. Hoewel die overstromingen in Mozambique te verwachten waren in deze periode van het jaar, hebben de rivieren een alarmerend hoog peil bereikt, veel hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. AZG-teams reizen af naar het gebied om de schade voor de volksgezondheid zo veel mogelijk te beperken.

Sinds december 2007 zijn in Mozambique naar schatting 65.000 bewoners van het Zambezi-bekken moeten verhuizen naar kampen in veiliger gebieden. Vorig jaar waren al heel wat mensen voor de overstromingen op de vlucht geslagen. Ze zijn ondertussen nog altijd niet kunnen terugkeren en hebben eveneens hulp nodig.

Het hulpagentschap voor nationale rampen (National disaster relief agency) heeft vanaf het begin hard gewerkt, maar is opgelucht met de hulp van de ngo's die al actief zijn in het land, waaronder AZG.

Noodwoningen en latrines

De AZG-teams kwamen op 8 januari in het getroffen gebied aan en schoten meteen in actie: ze leverden materiaal en hielpen de lokale gemeenschappen bij de waterbevoorrading en de chloorontsmetting. Bovendien bouwden ze latrines in verschillende kampen in de districten Mutarara (provincie Tete) en Mopeia (provincie Zambezi). Het team evalueert ook de medische behoeften en blijft waakzaam met het oog op mogelijke epidemieën.

Een team van zes logistieke medewerkers en medisch personeel heeft ook een aantal evaluaties uitgevoerd in de districten Mopeia, Morrumbala en Chinde (provincie Zambezi). In Mopeia werden het afgelopen weekend 200 personen gered en door boten van AZG naar kampen gebracht.

“Logistiek was hier het grootste probleem",
aldus dokter Marc Biot, die vanaf de eerste dagen van de interventie in Mutarara was. "De afgelegen dorpen en de gemeenschappen zijn alleen bereikbaar per boot, en dat is tijdrovend. Als we de behoeften eenmaal hebben vastgesteld, moeten we geneesmiddelen en materiaal leveren voor de bouw van noodwoningen, of beginnen met de vaccinatiecampagnes, afhankelijk van de behoeften."

Sommige gebieden, zoals Chinde, werden zo zwaar getroffen dat we helikopters moeten inzetten om de gevolgen van de overstromingen voor de plaatselijke bevolking na te gaan.

En aangezien de weersvoorspellingen niet rooskleurig zijn, zou het aantal ontheemde gezinnen nog moeten toenemen. Vandaar dat AZG als aanvulling op haar noodinterventie nu ook extra teams inzet om de bevolking de komende twee maanden te helpen.

Epidemieën voorkomen

“Na overstromingen zijn de grootste gezondheidsrisico's normaal gezien het uitbreken van mazelen en diarreeziekten", vervolgt dr. Biot. "We willen er zeker van zijn dat de meeste kinderen tegen mazelen ingeënt zijn en dat de kampbewoners toegang hebben tot drinkwater, om de verspreiding van door water veroorzaakte ziekten tegen te gaan." Alle medische activiteiten zullen sterk steunen op lokale gezondheidswerkers.

Er zijn in Mutarara vier bevestigde gevallen van cholera ontdekt, en momenteel worden er voor deze patiënten cholerabehandelingscentra gebouwd om uitbreiding van de ziekte te vermijden.

Bovendien hebben 2.000 gezinnen in de groene zone van het Mopeia-district muskietennetten gekregen om malaria te voorkomen.

De AZG-teams hebben per vrachtwagen drinkwater geleverd aan de kampen, waardoor ze in sommige gevallen ook voor watertanks moesten zorgen. Ze verspreiden ook chloorontsmettingskits aan de gemeenschappen, zodat de mensen het rivierwater kunnen zuiveren.

“We willen ook de zekerheid hebben dat de mensen in goed draaiende gezondheidscentra terechtkunnen. Vandaar dat we van plan zijn om extra geneesmiddelen te leveren aan de gezondheidseenheden waar ze zich laten verzorgen", aldus nog dr. Biot.

In Mutarara zijn 60 aids- en tbc-patiënten weggebleven. Vroeger kwamen ze elke maand naar het ziekenhuis voor hun behandeling, maar de komende weken zullen ze dat niet meer kunnen. Vandaar dat teams hen zullen opzoeken, om na te gaan of ze hun geneesmiddelen blijven nemen, anders dreigt hun therapie te mislukken.

Een overzicht van de AZG-activiteiten
Plaatsen

  • Provincie Tete (district Mutarara), provincie Zambezi (districten Chinde, Mopeia en Morrumbala)

Uitgevoerde activiteiten:

  • Bouw van noodwoningen: 3.150 gezinnen (plastic zeilen)
  • Hygiëne- en kookkits.
  • Uitdeling van muskietennetten in Mopeia: 2.000 gezinnen
  • Bouw van latrines: 90 (nog 239 gepland in Vila Nova en Mutarara)
  • Levering en ontsmetting van water in de kampen 
  • Levering van geneesmiddelen in de gezondheidscentra
  • Evaluaties per helikopter in het district Chinde

Geplande activiteiten

  • Vaccinatie van meer dan 5.000 kinderen tegen mazelen
  • Epidemiepreventie en -bewaking

Personeel

  • 7 internationale en 62 lokale medewerkers (medisch personeel, experts in water, hygiëne en sanering, en logistiek medewerkers)