Sociale media

  • NL
Open the menu

Niger: behandeling én preventie om de vicieuze cirkel van ondervoeding te doorbreken


AZG heeft dit jaar in Niger niet alleen samen met lokale partners 77.000 ondervoede kinderen behandeld, maar ook 143.000 kinderen voedselsupplementen gegeven om ondervoeding te voorkomen.

Om een oplossing te vinden voor de steeds weerkerende voedselcrisissen, is preventie immers cruciaal.
De bevolking van Niger wordt elk jaar getroffen door een voedselcrisis, die piekt tussen mei en september. In 2010 was die crisis uitzonderlijk zwaar. Al meer dan 77.000 ernstig ondervoede kinderen werden behandeld in 69 centra van Artsen Zonder Grenzen en haar lokale partners FORSANI en BEFEN/ALIMA.  Artsen Zonder Grenzen heeft ook al voedselsupplementen verdeeld aan 143.000 kinderen om te voorkomen dat ze ondervoed geraken. Kwalitatieve preventie is essentieel om het weerkerend karakter van deze crisis aante kunnen pakken.
“De gezondheidstoestand van de kinderen is vaak kritiek, ze lopen het risico te sterven. Zelfs in de meest optimistische scenario’s ligt het sterftecijfer in voedingsprgramma’s hoog: drie tot vier procent,” zegt Patrick Barbier, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Niger. “Daarom is het zo belangrijk die ondervoeding te voorkomen. Bij zo’n grote aantallen ernstig ondervoede kinderen geraken de medische faciliteiten van het ministerie van Volksgezondheid overigens ook helemaal overbelast.”
De voedingssupplementen bevatten melk, mineralen en vitaminen, en bevatten de voedingsstoffen die jonge kinderen nodig hebben. Samen met Nigerese organisaties verdeelt Artsen Zonder Grenzen de supplementen in vijf districten. Het plan werd uitgewerkt met de Nigerese regering, het Wereldvoedselprogramma en Unicef.
“Preventie gaat over het vinden van de beste manier om te stoppen dat kinderen elk jaar opnieuw ernstig ondervoed raken. Daarbij moet ook de medische, logistieke en financiële last, die wordt gecreëerd door zoveel zieke kinderen, verminderen”, zegt Susan Sepherd, coördinator van de werkgroep Voeding van Artsen Zonder Grenzen.
De grootschalige verdeling van voedselsupplementen betekent dan ook voor een belangrijke en positieve verandering in de aanpak van de voedselcrisissen in Niger. Maar om het weerkerend karakter van de voedselcrisissen echt aan te pakken, moet de preventieve strategie echt deel uitmaken van het gevecht tegen ondervoeding.
Artsen Zonder Grenzen wil met haar lokale en internationale partners het beste product en de efficiëntste langetermijnstrategie vastleggen om ondervoeding bij jonge kinderen in Niger te voorkomen.
Artsen Zonder Grenzen ondersteunt samen met BEFEN/ALIMA (Bien-être de la Femme et de l’Enfant au Niger) en FORSANI (Forum Santé Niger) 59 gewone voedingscentra en 9 intensieve voedingscentra in de regio’s Tahoua, Maradi en Zinder. 77.000 van de 170.000 ernstig ondervoede kinderen die in Niger behandeld werden, kregen die behandeling in van die centra. In die regio’s en in de regio Agadez biedt Artsen Zonder Grenzen gratis medisch zorg aan kinderen in gezondheidscentra en in pediatrische ziekenhuizen.