Sociale media

  • NL
Open the menu

Myanmar: Beperkingen voor moslimgroep moeten opgeheven worden


Een jaar nadat dodelijk etnisch geweld uitbrak in het westen van Myanmar, verblijven zo’n 140.000 mensen nog steeds in provisorische opvangkampen. Artsen Zonder Grenzen roept de Myanmarese overheid op behoorlijk onderdak en toegang tot medische zorg te garanderen.

© Kaung Htet. Sittwe, 2013
© Kaung Htet. Sittwe, 2013

Het gaat vooral om Rohingya's, een moslimminderheid, die door de overheid niet als burgers worden erkend. Zowel zij als tienduizenden andere moslims kunnen zich niet vrij bewegen in het gebied. Hierdoor zijn vrouwen die moesten bevallen al nodeloos gestorven en zijn tbc-patiënten afgesneden van hun medicijnen.

Sinds juni 2012 gelden sterke beperkingen  op de bewegingsvrijheid voor moslims in de townships rond de stad Sittwe, in de staat Rakhine. Een man uit township Myebon verklaart: “Alleen met zijn tweeën of drieën mogen we héél soms – onder militaire begeleiding – naar onze boerderijen gaan. We mogen niet weg om naar het ziekenhuis of naar school te gaan, of zelfs om te vissen of brandhout te zoeken.” Door deze beperkingen zijn mensen afgesneden van gezondheidszorg, voedsel, markten, hun akkers en soms ook schoon water.

“Onze teams zijn net terug uit gebieden waar hele dorpen van basisvoorzieningen afgesneden zijn,” aldus Ronald Kremer, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen voor Rakhine. “Dorpsbewoners zeiden dat mensen maandenlang in elkaar werden geslagen als ze op pad gingen. Na de veertiende keer durfden ze het niet meer.”

“Ten minste drie mensen, vertelden ze, zijn overleden omdat ze niet naar het ziekenhuis konden. De angst is zo allesoverheersend dat mensen die zich in het pad van de tropische storm van vorige week bevonden, te bang waren om het gebied te verlaten. Omdat ze niet wisten waar ze naartoe gebracht zouden worden en wat er met hen zou gebeuren,” zegt Kremer.

Artsen Zonder Grenzen roept de overheid van Myanmar op om behoorlijke onderkomens en toegang tot gezondheidszorg te garanderen voor de ontheemden en anderen die afgesloten zijn van basisvoorzieningen. Juist vanwege de dreiging van regens en tropische stormen is beter onderdak nodig. Mensen moeten zich vrij kunnen begeven, zonder bang te hoeven zijn aangevallen te worden.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1992 in Myanmar en biedt aan medische zorg miljoenen mensen van uiteenlopende etnische afkomst. De medische noodhulporganisatie biedt al twintig jaar primaire medische zorg en behandelingen voor hiv/aids en tuberculose. Voor juni 2012 voerden teams jaarlijks zo'n 500.000 medische consulten uit in Rakhine.