Sociale media

  • NL
Open the menu

Mogadishu, Somalië: 1 op de 4 kinderen in vluchtelingenkampen is ondervoed


Eén op de vier kinderen in vluchtelingenkampen aan de rand van Mogadishu is ondervoed. Dat stelde een team van Artsen zonder Grenzen vast tijdens een driedaagse noodhulpactie. Tijdens deze bliksemactie boden de hulpverleners medische zorg aan kinderen onder vijf jaar oud.

© Mike Woodman/AZG-MSF
© Mike Woodman/AZG-MSF

Een medisch team bezocht 34 kampen met bij elkaar ruim 15.000 Somalische vluchtelingen. Velen zijn al meerdere malen gevlucht. Hun gezondheidstoestand is extreem kwetsbaar en de mensen hebben onvoldoende mogelijkheid om medische zorg te krijgen. Ons team heeft:

  • 1.500 kinderen gescreend op acute ondervoeding;
  • 396 kinderen, waarvan 70 ernstig ondervoed, opgenomen in het voedingsprogramma van Artsen Zonder Grenzen in Mogadishu;
  • 162 kinderen ter plekke behandeld voor met name luchtweginfecties, huidaandoeningen en diarree, waarvan 25 overgebracht zijn naar het Artsen Zonder Grenzen kinderziekenhuis in het Hamar Weyne district in Mogadishu;
  • 380 kinderen ingeënt tegen veel voorkomende ziekten als mazelen, difterie, tetanus, kinkhoest en polio.

Alarmerende hoge ondervoeding

Hoewel de voedselonzekerheid (waarbij mensen langdurig niet aan genoeg voedsel kunnen komen voor een evenwichtig voedingspatroon) na 2011 verbeterd lijkt, blijkt uit verkennende onderzoeken van Artsen Zonder Grenzen dat de mate van ondervoeding in delen van het land nog steeds alarmerend hoog is, waaronder in de kampen aan de rand van Mogadishu.

De aanhoudende onveiligheid in de meeste delen van Somalië en beperkte toegang voor humanitaire hulpverleners vormen grote belemmeringen voor Artsen Zonder Grenzen om medische noodhulp te kunnen bieden. Hoewel de hulp in vele Artsen zonder Grenzen projecten doorgaat, betekent het ook dat noodhulpacties zoals de bliksemactie in Mogadishu, enkel in een beperkte tijd uitgevoerd kunnen worden.

De focus ligt daarbij op het verlenen van spoedeisende medische hulp. De twee hulpverleners die in oktober 2011 uit het Dadaab vluchtelingenkamp in Noord-Kenia werden ontvoerd, worden nog steeds vastgehouden. Voorlopig zal Artsen Zonder Grenzen daarom geen nieuwe hulpprojecten in Somalië starten, maar zich beperken tot kortdurende noodhulpacties in geval van acute crisissen.

Somaliërs bedreigd door intens geweld, droogte, ondervoeding en ziekten

Sinds 1991 is Somalië het toneel van een burgeroorlog, zonder een regering die het gehele land bestuurt, zonder beleid voor economische ontwikkeling en zonder voorzieningen. Duizenden Somaliërs hebben hun huis moeten ontvluchten voor het intense geweld, droogte, ondervoeding en besmettelijke ziekten die hun levens bedreigen. Zij bevinden zich in Somalië of zijn de grens overgestoken.

Meer dan 1.300 Somalische hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen bieden, met ondersteuning van 100 internationale medewerkers vanuit Nairobi, gratis gezondheidszorg aan de Somalische bevolking. Meer weten over onze hulpprojecten, in Somalië zelf en voor Somalische vluchtelingen in buurlanden Kenia en Ethiopië.