Sociale media

  • NL
Open the menu

Medische nazorg voor dakloze patiënten in nieuw ziekenhuis


De medische nazorg bij dakloze patiënten verloopt moeilijk. Het gevolg is dat hun aandoening vaak niet goed geneest, waardoor ze opnieuw behandeld moeten worden. Om die vicieuze cirkel te doorbreken, heeft Artsen Zonder Grenzen een project voor dakloze patiënten opgezet in de Italiaanse stad Milaan.

Milaan, 2013 © Livio Senigalliesi
Milaan, 2013 © Livio Senigalliesi

In Milaan, een stad van meer dan een miljoen inwoners, woont naar schatting 28% van alle daklozen in Italië: zo’n 13.000 mensen. Voor hen is het vaak moeilijk om tijdig medische hulp te zoeken: er zijn de voor de hand liggende financiële en administratieve hindernussen, maar ook zijn medische instellingen vaak op ongunstige plaatsen gelegen en komen de openingstijden heel slecht uit. Bovendien houdt management zelden rekening met dakloze patiënten.

Medische nazorg

In de winter van 2012-2013 startte Artsen Zonder Grenzen met een proefproject voor dakloze patiënten in Milaan, met zowel een dagkliniek als een opnam kliniek. Het project toonde duidelijk beiden nodig zijn voor dakloze patiënten. Een dagkliniek, zo luidde de conclusie echter, zou beheerd moeten worden door de openbare gezondheidszorg. Opnameklinieken zouden dan weer door gespecialiseerde ngo’s als Artsen Zonder Grenzen opgezet kunnen worden.

Daar focust het nieuwe project dan ook op. Eén van de grote problemen van de gezondheidszorg voor daklozen is immers de medische opvolging na een ziekenhuisopname.

“Dakloze mensen zijn bijzonder kwetsbaar. Ze hebben geen onderdak, ze lijden aan ondervoeding en leven meestal in slechte omstandigheden. Wanneer ze ontslagen worden uit het ziekenhuis en hun behandeling niet kunnen verderzetten, kunnen ze hervallen. Dan moeten ze opnieuw opgenomen worden, soms op de dienst spoedgevallen”, zegt Gianfranco De Maio, die het project van Artsen Zonder Grenzen coördineert.

Patroon van hervallen doorbreken

Op die manier sukkelen dakloze patiënten in een vicieuze cirkel van steeds nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is nefast voor hun gezondheid, en het is bovendien duur en inefficiënt voor het de gezondheidszorg. Het project van Artsen Zonder Grenzen probeert dat patroon te doorbreken met het ziekenhuis.

De verwachting is dat we vooral patiënten met infecties op de luchtwegen, longontstekingen, en huidaandoeningen zullen zien, maar ook anderen die kampen met aandoeningen aan de lever, de nieren of het hart, of die aan hiv/aids of tuberculose lijden. Dat zijn allemaal ziektes die erg moeilijk te behandelen wanneer mensen geen thuis hebben.

“Het project loopt nog maar enkele weken, maar we krijgen al veel aanvragen van ziekenhuizen, zowel in Milaan als daarbuiten,” aldus Gianfranco De Maio. “Het toont aan hoe groot de nood aan dit soort initiatieven is.”

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen beschikt over twintig bedden en er wordt 24 per uur dag verzorging gegeven.