Sociale media

  • NL
Open the menu

Malinese vluchtelingen zijn bijzonder kwetsbaar


Sinds eind januari 2012 wordt Mali verscheurd door een politieke crisis. Mensen verlaten het noorden van het land; vluchtelingen verschuilen zich in de wildernis of vluchten naar buurlanden Burkina Faso, Niger en Mauritanië. Ze verblijven vaak op plaatsen waar al andere mensen wonen die lijden onder voedselonzekerheid, die de hele regio treft. Artsen Zonder Grenzen verleent hulp aan zowel de Malinese vluchtelingen als de lokale bevolking.

© Foura Sassou Madi/AZG-MSF. Aglal, Mali, 2012.
© Foura Sassou Madi/AZG-MSF. Aglal, Mali, 2012.

Angst voor het geweld, de onveiligheid en de voedselcrisis hebben meer dan 300.000 Malinezen naar buurlanden gejaagd. “Veel vluchtelingen zijn doodsbang en ze zijn bereid om alles achter te laten om aan het geweld te ontsnappen”, zegt Marie-Christine Férir, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. De vluchtelingen, die vooral uit de regio’s Timboektoe, Gao, Séghou en Mopti komen, verblijven in dorpen en kampen waar er maar weinig water, onderdak en voedsel beschikbaar is.

Eerstelijnszorg

Om tegemoet te komen aan de noden van deze kwetsbare groep mensen, ondersteunt Artsen Zonder Grenzen verschillende gezondheidscentra en worden mobiele hulpposten uitgestuurd op verschillende plaatsen in Burkina Faso, Mauritanië en Niger.

Zo heeft Artsen Zonder Grenzen sinds februari al meer dan 23.000 raadplegingen gehouden aan de grenzen van Mali. “We zien vooral luchtwegeninfecties, malaria en diarree. Die aandoeningen worden vaak veroorzaakt door de erg slechte omstandigheden waarin de vluchtelingen leven”, zegt Marie-Christine Férir.

Water: zeldzaam en kostbaar

De vluchtelingen hebben onvoldoende toegang tot drinkwater, vooral in de woestijngebieden van Mauritanië. Water is essentieel om ziektes en gezondheidsproblemen gelinkt aan hygiëne te vermijden. Daarom voorziet Artsen Zonder Grenzen ook in de verdeling van zuiver water. “De temperatuur kan in de woestijn oplopen tot vijftig graden. Bij zo’n temperaturen is het belangrijk dat mensen, vooral kinderen en ouderen, voldoende drinken”, aldus Marie-Christine Férir.

Ondervoeding voorkomen en behandelen

De vluchtelingen zijn helemaal afhankelijk van humanitaire hulp voor essentiële goederen zoals voedsel. Moeder ontvangen geen melk of ander geschikt voedsel voor hun kinderen. “Rijst kan de honger stillen”, zegt Marie-Christine Férir, “maar het bevat niet de voedingsstoffen die kinderen nodig hebben. Eiwitten, vetten, vitaminen, koolhydraten en mineralen zijn allemaal essentieel voor de groei en ontwikkeling van een kind.”

De dreiging van epidemieën

Daarnaast moeten de kinderen ook beschermd worden tegen mazelen. In de vluchtelingenkampen, waar mensen op chaotische wijze samenleven en waar kinderen chronisch ondervoed zijn, zou een mazelenepidemie dramatische gevolgen hebben. Maar ook cholera is een permanente dreiging.

 Artsen Zonder Grenzen heeft, samen met de overheden, al 10.000 kinderen ingeënt tegen mazelen sinds maart. In Niger zijn er mensen met cholera gevonden in twee kampen. Daar heeft Artsen Zonder Grenzen samen met de overheid intussen zo’n 600 cholerapatiënten behandeld.

Regen vergroot problemen

Het regenseizoen, dat nu volop aan de gang is, maakt de problemen in de regio nog groter. Het kan epidemieën van malaria en cholera uitlokken. Bovendien is het op dit moment ook volop ‘hongerseizoen’: de periode tussen twee oogsten, waarin voedsel schaars is. De regen maakt van wegen en landingsbanen modderpoelen, waardoor hulpverlening de vluchtelingen maar moeilijk kan bereiken.

Hulpverlening in Mali

Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn niet alleen actief in de buurlanden, maar ook in Mali zelf, in de regio’s Sikasso, Timboektoe, Kidal en Mopti.

kaart mali activiteiten AZG