Sociale media

  • NL
Open the menu

Mali: 400.000 kinderen te vaccineren tegen mazelen


Het noorden van Mali kampt met een mazelenepidemie. Artsen Zonder Grenzen verzorgt patiënten en heeft een vaccinatiecampagne gelanceerd voor zo’n 400.000 kinderen tussen een half en vijftien jaar.

Tot nu toe zijn er meer dan 2.500 patiënten opgevangen. De helft van alle patiënten is afkomstig van de regio’s Timboektoe en Gao. In Timboektoe heeft Artsen Zonder Grenzen drie mazelencentra opgezet, in Gao twee. Daarnaast zijn er vier mobiele teams actief in afgelegen gebieden: ze sporen patiënten op, behandelen hen, en verwijzen ernstige gevallen door naar de mazelencentra.
Mazelen is een besmettelijke ziekte die vooral kinderen treft. De ziekte kan dodelijk zijn, of ernstige complicaties met zich mee brengen, zoals blindheid of longontsteking. Met een vaccinatie kan de ziekte voorkomen worden, maar in de getroffen gebieden in Mali speelt de lage vaccinatiegraad een belangrijke rol in de verspreiding van de epidemie.

Rondtrekkende bevolking

Om die verspreiding tegen te gaan, begon Artsen Zonder Grenzen in mei met een vaccinatiecampagne in Timboektoe. In Timboektoe-stad en omgeving zijn tot dusver 160.000 kinderen ingeënt door Artsen Zonder Grenzen en het Ministerie van Volksgezondheid. De vaccinatiecampagne loopt er nog steeds en zal binnenkort ook van start gaan in de buurregio Gao.
De Malinese bevolking telt veel Toearegs en andere nomadische groepen, die nu naar het zuiden van Timboektoe trekken op zoek naar water. Ook verschillende etnische groepen, die nu naar de rivier de Niger trekken om te vissen, werden ingeënt.
“De mensen trekken voortdurend rond. Dat vormt een grote uitdaging,” legt Louis Kakudji Mutokhe, medische coördinator voor Artsen Zonder Grenzen, uit. “Het is erg moeilijk om hun route te volgen. Twee of drie dagen voor de vaccinatie moeten we een team voorlichters op pad sturen, om mensen in te lichten over de vaccinatie, en hen te vragen ter plaatse te blijven. Maar als het ergens begint te regenen, dan verhuizen ze naar daar om betere drenkplaatsen voor het vee te zoeken.”

Logistieke inspanningen

Vaccineren in zo’n enorm en dunbevolkt gebied (één inwoner per vierkante kilometer) vraagt van Artsen Zonder Grenzen een zware logistieke inspanning. De slechte staat van de wegen maakt bovendien dat verplaatsingen veel tijd kosten. Alleen al in Timboektoe zijn er twaalf teams van Artsen Zonder Grenzen, het Ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de gemeenschap actief, met ongeveer twintig wagens.
Op dit moment van het jaar is het in Mali bij 50°C. Maar de vaccins moeten tussen de 2°C en 8°C bewaard worden. “We moeten de zogenaamde ‘koudeketen’ bewaren, tot op de meest afgelegen plaatsen,” vertelt Louis Kakudji Mutohke. “De koudeketen is gebaseerd in Timboektoe en minstens twee wagens brengen pakken ijs en vaccins naar het terrein. Het kost heel wat moeite om te vermijden dat we kinderen inefficiënte vaccins geven.”
In totaal werken ongeveer 100 mensen, waarvan de meerderheid Malinezen zijn, voor Artsen Zonder Grenzen om de mazelenepidemie te bedwingen.