Sociale media

  • NL
Open the menu

Het eersten teken van hulp na de bommenregen


Er is nog maar net een einde gekomen aan de vallende bommen, of de mensen keren in volgestouwde auto's terug naar Houla. Ook een team van AZG heeft het dorp in Zuid-Libanon bereikt, en leverde er enkele uren lang medische verzorging in een lege kliniek.

Henk Hammer bekijkt de lege dozen hartmedicatie die Abdallah heeft meegebracht. Hij bestudeert ze even en dan geeft de dokter aan deze 80-jarige man nieuwe medicijnen voor de komende twee weken. De oude man huilt een beetje wanneer hij over de afgelopen dagen vertelt: hij wil enkel in vrede leven, zo zegt hij. Dan bedankt hij de dokter, neemt afscheid en maakt plaats voor de volgende patiënt.
Abdallah is een van de ongeveer honderd mensen die in Houla zijn gebleven. Het dorp ligt op slechts één kilometer van de grens met Israël. Talrijke huizen zijn verwoest, en veel straten zijn vernield of liggen bedolven onder het puin. Uitgebrande autowrakken, kogelgaten in de huizen en bandensporen van tanks herinneren aan de zware gevechten. Er ontplofte een bom op slechts 40 meter van Abdallah's huis, zo vertelt de oude man, maar het was te laat om te schuilen. De laatste dagen voor het staakt-het-vuren was Houla volledig afgesneden van de rest van de wereld.
Veel van de oudere patiënten komen naar de mobiele kliniek van AZG met chronische klachten, zoals spierpijn, reuma of maagproblemen. Deze aandoeningen zijn niet levensbedreigend, maar veel patiënten worstelen met de vreselijke ervaring van de afgelopen dagen en weken. "De mensen zijn verzwakt - velen onder hen kunnen al een tijdje niet meer slapen", verklaart Henk Hammer. "Daarom was het zo belangrijk dat we hier zo snel mogelijk arriveerden." De medische behandeling en de aandacht die ze krijgen, zijn de eerste tekenen van hulp na wekenlange bombardementen.
In de aanpalende kamer geeft Matt Everitt plastic zakken met toiletgerei aan elke familie: tandpasta, tandenborstels, zeep, shampoo, maandverbanden en waspoeder. Kinderen met kleine kinderen kunnen ook luiers en babyvoeding krijgen. De logistieke expert uit Australië heeft duizenden van deze pakketten samengesteld. Het team bracht zoveel mogelijk tassen met zich mee als achter in de terreinwagen kunnen.
De mensen in Houla moesten weken overleven met de voorraden die ze in huis hadden toen de gevechten zijn uitgebroken. Op dit moment hebben ze niets meer over - zeker niet indien hun huis verwoest werd. Matt Everitt is overtuigd dan een pakket met toiletgerief minstens enkele van de alledaagse problemen kan helpen oplossen. "Indien het rustig blijft, zullen families en buren binnen enkele dagen naar huis terugkeren. De winkels zullen terug open gaan, en andere hulporganisaties zullen arriveren. Tot dan zijn deze pakketten misschien maar een klein gebaar, maar voor de mensen hier betekent het heel wat."