Sociale media

Open the menu

Haïti: essentiële medische bevoorrading verhinderd door havenblokkades

Sinds eind februari overspoelt ongezien geweld Port-au-Prince. De sluiting van havens en luchthavens heeft de Haïtiaanse hoofdstad de facto afgesloten van de buitenwereld. De escalerende onveiligheid verstoort de medische operaties van Artsen Zonder Grenzen (AZG), waardoor we sinds half maart geen hulpgoederen meer kunnen importeren. Ook het Haïtiaanse gezondheidszorgsysteem is zwaar getroffen en de bevolking blijft verstoken van essentiële medische diensten te midden van aanhoudend geweld en isolement. AZG roept de gewapende groepen en de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de douane op om de levering van medische goederen aan de burgerbevolking in dringende nood te vergemakkelijken.

Haïti conferentie | 10 juni 2024

"Als we in de komende twee weken onze medische voorraden niet ontvangen, zullen we onze activiteiten drastisch moeten verminderen", zegt Mumuza Muhindo Musubaho, hoofd van de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. "We verhoogden onze capaciteit om de toestroom van patiënten aan te kunnen, maar helaas betekent het enorme verbruik van medicijnen dat de voorraden heel laag staan."

Meer dan 30 medische centra en ziekenhuizen hebben hun deuren gesloten, waaronder het grootste ziekenhuis, L'Hôpital de l'Université d'État d'Haïti, door vandalisme, plunderingen of omdat ze zich in onveilige gebieden bevinden. Door de sluiting van de luchthaven en havens sinds februari zijn de medische voorzieningen van AZG ernstig onderbevoorraad. "In deze noodsituatie moeten de douaneprocedures flexibeler zijn, zodat de medicijnen en andere voorraden zo snel mogelijk geleverd kunnen worden", waarschuwt Mumuza Muhindo Musubaho. Ondanks de recente heropening van het vliegveld in Port-au-Prince, moet er breder worden samengewerkt om de douaneprocedures te versnellen.

De voorraden van Artsen Zonder Grenzen en andere medische actoren worden schaars, en de bevolking kampt met dringende medische en humanitaire noden. Mensen met chronische ziekten, zoals tuberculose en HIV, lopen een groot risico op achteruitgang door een gebrek aan toegang tot medische diensten en levensreddende medicijnen. Onhygiënische omstandigheden in de vele ontheemdenkampen verspreid over Port-au-Prince, vergroten het risico op door water overgebrachte ziekten zoals cholera.

In maart opende AZG een ziekenhuis in de Carrefour-wijk van Port-au-Prince. De voorraden van het ziekenhuis, die aanvankelijk voor zes maanden waren opgeslagen, zijn snel geslonken door de toename van het aantal patiënten. "In deze context wordt alles een uitdaging. Zelfs papier kopen voor medische rapporten is tegenwoordig een groot probleem," legt Jean Baptiste Goasglas, MSF-projectcoördinator, uit.

In totaal hebben AZG-teams in alle AZG-projecten in het land in maart en april 2024 9.025 poliklinische consulten gegeven, 4.966 dringende gevallen behandeld, waaronder 869 kogelgewonde patiënten, 742 verkeersslachtoffers en 99 ernstig verbrande patiënten opgenomen in het ziekenhuis van Tabarre, waarvan de helft kinderen.

In de huidige noodtoestand, waarin ziekenhuizen hun deuren blijven sluiten en het aantal diensten blijft afnemen, dringen we er bij de autoriteiten op aan om de douaneprocedures te versoepelen en vragen we alle partijen om het veilige vervoer van materiaal naar medische faciliteiten voor de behandeling van patiënten te vergemakkelijken.