Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: AZG helpt patiënten met eerste stappen richting herstel


Jerry, zeven jaar, raakte zwaargewond bij de aardbeving van 12 januari. Hij zat vast onder een ingestort huis en liep een ernstige open breuk aan zijn dijbeen op.

Zijn moeder Louisemerre verloor twee van haar vijf kinderen bij de aardbeving. Vastbesloten geen derde kind te verliezen, bracht ze Jerry meteen naar een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen. Daar kreeg hij meteen medische spoedhulp.
Jerry kreeg meteen antibiotica, om een infectie aan de open breuk te voorkomen. In de operatiezaal maakte een chirurg van Artsen Zonder Grenzen de wonde grondig schoon. Enkele dagen later werd Jerry opnieuw naar de operatiezaal gebracht, omdat de wonde opnieuw onderzocht en proper gemaakt moest worden. De artsen stelden vast dat er nog steeds een infectie was en maakten zich zorgen dat die zich zou verspreiden. Dat kon het leven van Jerry in gevaar brengen.
“De wonde zat erg dicht bij zijn lies. Als de infectie tot daar was doorgedrongen, hadden we we niet veel meer kunnen doen om hem te kunnen redden. We wisten dat we het been moesten amputeren om hem te laten overleven,” zegt Karin Lind, dokter voor Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince.
De chirurgen van Artsen Zonder Grenzen voeren een amputatie maar uit als de patiënt daarmee akkoord gaat. In dat geval spreken de psychologen met de patiënten voor de operatie, om hen voor te bereiden op het verlies van een ledemaat. Ze praten ook met de familie van de patiënt, om hen psychologisch voor te bereiden op het nieuwe leven dat ze met de patiënt zullen hebben.
“Ze moeten het trauma van de aardbeving al verwerken en daar komt dan het verlies van geliefden bij. Een amputatie is dan nog maar eens een extra schok,” zegt Renaud Sander, psycholoog van Artsen Zonder Grenzen. “Na de amputatie proberen we ons ervan te verzekeren dat de patiënt de steun zal krijgen van zijn familie. Maar het is moeilijk om aan een moeder te zeggen dat ze sterk moet zijn voor haar kind, als haar echtgenoot net gestorven is en ze alles dat ze bezat verloor in de aardbeving.
Na de amputatie begint de kinesitherapie. Die is essentieel om de mobiliteit van de patiënt te verbeteren en om een prothese voor te bereiden. Daarvoor werkt Artsen Zonder Grenzen in Haïti samen met Handicap International. 
Na een zware operatie kan de genezing lang duren. Al die tijd hebben patiënten gespecialiseerde verzorging nodig. Omdat veel patiënten geen huis meer hebben, zet Artsen Zonder Grenzen medische structuren op waar patiënten postoperatieve zorg kunnen krijgen.
Eén van die structuren is Mickey, een oude kleuterschool die Artsen Zonder Grenzen ombouwde tot een postoperatief centrum. Een team van verpleegkundigen, artsen, psychologen en kinesitherapeuten volgt de patiënten op: het schoonmaken van wondes, psychologische steun geven en fysieke oefeningen geven. Het is daar dat Jerry verder zal herstellen na zijn operatie.
Dankzij die intensieve opvolging en goede zorgen, kunnen Haïtianen zoals Jerry, die gewond raakten bij de aardbeving, de eerste stappen richting herstel zetten.