Sociale media

  • NL
Open the menu

Guinee: “De mensen vergeten soms dat mazelen nog steeds dodelijk is”


Afgelopen zaterdag lanceerde Artsen Zonder Grenzen een vaccinatiecampagne tegen mazelen in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Sinds 14 januari is daar immers officieel sprake van een epidemie. Artsen Zonder Grenzen wil in twee weken tijd om en bij de 500.000 kinderen tussen zes maanden en 10 jaar oud vaccineren.

Artsen Zonder Grenzen zal een half miljoen kinderen inenten tegen mazelen. © Ikram N'gadi
Artsen Zonder Grenzen zal een half miljoen kinderen inenten tegen mazelen. © Ikram N'gadi

Halimatou is al vijf dagen in het Donka-ziekenhuis in Conakry. Met een bezorgde en verbeten blik streelt ze de haren van haar zoontje Oumar, die vol rode vlekjes staat. Hij is amper één jaar oud. Zijn mondje ligt open van de wonden, waardoor hij niet meer wil eten en al heel wat gewicht verloor. Hij drinkt al twee weken niet meer. De schuldige: mazelen. Hoewel mazelen in veel landen als ‘goedaardig’ wordt bestempeld, eiste de ziekte in Guinee al veel levens. Halimatou voelt zich schuldig. “Ik wist niet dat hij gevaccineerd moest worden en nu heeft mijn zoontje mazelen.”

De kinderafdeling ligt overvol. Elke dag worden er nieuwe kinderen met mazelen binnengebracht. Als de epidemie zich aan dit tempo blijft verspreiden, zullen de drie slaapzalen van het ziekenhuis niet volstaan. Bij gebrek aan een tijdige diagnose treden er bij veel kinderen, zoals bij Oumar, complicaties op.

Dodelijke complicaties

Dr. Namory Keita betreurt de situatie: “Sommige mensen wachten veel te lang voor ze op consultatie komen. Ze proberen eerst eigen, alternatieve geneesmiddeltjes uit. Zo krijgen de zieke kinderen in Guinee palmwijn … Uiteindelijk worden ze echter vol vlekjes en met complicaties bij ons gebracht. De mensen vergeten soms dat mazelen zonder tijdige behandeling dodelijk is.”

De telefoon gaat. Op een van de locaties waar vaccinatiecampagnes worden gevoerd, wordt een ziektegeval gemeld: “Dat is mijn werk. Ik wordt opgeroepen om de toestand van een kind te evalueren. Ik doe consultaties ter plaatse, en als een kind ernstig ziek blijkt, wordt het doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum, zoals dit hier, waar de ernstige gevallen worden opgenomen.”

Massale vaccinatiecampagne

In de schaduw van een kleine moskee heeft Artsen Zonder Grenzen een vaccinatiesite opgezet onder twee grote mangobomen. Netjes in een rij en keurig in hun rode geruite uniformen wachten de kinderen van een naburige school op een vaccin, op initiatief van hun leerkrachten. De sectorverantwoordelijke spreekt de wachtende kinderen toe met een megafoon.

“Ons team vaccineert hier dagelijks tussen de 1000 en de 1300 kinderen. We hebben ook zeven zieke kinderen doorverwezen. Ik ben erg tevreden met de massale toestroom aan kinderen. Vandaag ben ik al van vijf uur ’s ochtends onderweg met de motor om de mensen in scholen, klassen, moskeeën, enz. op de hoogte te brengen van onze vaccinatiecampagne.”

Het is niet de eerste keer dat de Guineese bevolking met een mazelenepidemie af te rekenen krijgt. In 2009 stierven 10 kinderen aan de ziekte. Maar er vinden onvoldoende routinevaccinaties plaats en men bereikt nog steeds te weinig mensen: amper iets meer dan de helft van de Guineese kinderen krijgt een vaccin toegediend. Om een epidemie te voorkomen, zou echter 95% van de bevolking een vaccin moeten krijgen. In de gemeenten Ratoma, Matoto en Matam, waar officieel sprake is van een epidemie, komen ouders nu massaal naar Artsen Zonder Grenzen om hun kinderen te beschermen.