Sociale media

  • NL
Open the menu

Gespecialiseerde chirurgie in de Gazastrook


Het aantal mensen in de Gazastrook dat lijdt onder de nasleep van ernstige kwetsuren is de voorbije jaren gestegen. Maar met het huidige embargo is het moeilijk om de juiste en gespecialiseerde verzorging te krijgen. In juli 2010 ondertekende Artsen Zonder Grenzen een akkoord met de autoriteiten om een project voor reconstructieve chirurgie te openen. In september 2011 kregen zo 24 patiënten een behandeling van een gespecialiseerd team van Artsen Zonder Grenzen.


Na het Israëlische offensief Cast Lead in december 2008 en met een stijgend aantal ongelukken in huis*, lijden veel inwoners van Gaza onder ernstige verwondingen die reconstructieve chirurgie vragen na de eerste medische behandeling. Voor de meest complexe gevallen is er zeer gespecialiseerde chirurgie nodig.

Maar die gespecialiseerde hulp is vandaag zeldzaam in de Gazastrook. Patiënten moeten maanden wachten op toestemming om naar het buitenland te gaan en in een ander land behandeld te worden (zoals Jordanië, Israël of Egypte). En door het Israëlisch embargo en de reisbeperkingen kunnen artsen en chirurgen Gaza niet verlaten om opleidingen of bijscholingen in het buitenland te volgen.

In juli 2010 kwam Artsen Zonder Grenzen tot een overeenkomst met de overheid inGazae n opende een project voor reconstructieve chirurgie. Een aantal keer per jaar vertrekken teams met chirurgen, anaesthesisten en chirurgisch verpleegkundigen op korte missies naar Gaza. Ze werken daarbij nauw samen met chirurgen en hun teams van het Nasserziekenhuis in Khan Yunes, in het uiterste zuiden van Gaza.

De patiënten hebben complexe verwondingen of ernstige brandwonden waardoor ze hun ledematen niet meer kunnen gebruiken. Na de operatie krijgen ze een revalidatiebehandeling in één van twee ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. Het doel is hun pijn te verlichten, hen weer mobiel te maken en in de mate van het mogelijke de sociale en psychologische impact van de verwonding verminderen.

In september stapte een handchirurg mee in het project. Op vijf dagen tijd opereerde het team 24 patiënten die leden onder de gevolgen van brandwonden, verwondingen aan de hand, huidcontractuur, vingeramputatie en syndactilisme, een misvorming waarbij twee of meer vingers (of tenen) verbonden zijn of zelfs één geheel vormen.

Dit soort projecten geeft teams van Artsen Zonder Grenzen en dokters in de Gazastrook dekansom medische, chirurgische en anaesthetische technieken uit te wisselen, in het bijzonder voor de behandeling van jonge kinderen.

*Omdat brandstofvoorraden in Gaza beperkt zijn, is de electriciteitsproductie van de enige centrale verlaagd. Dagelijks zijn er stroomonderbrekeningen. De bevolking probeert het te redden met wat er voorhanden is: generatoren, gesmokkelde gasflessen, kaarsen en olielampen. Het gebruik daarvan kan tot ernstige ongelukken leiden.