Sociale media

  • NL
Open the menu

Gaza: Tussen opluchting en pessimisme


Na de bombardementen sinds 8 juli lijkt de rust op het Palestijns grondgebied op 26 augustus weergekeerd. De menselijke en de materiële schade zijn echter enorm en de politieke en economische situatie stemt niet optimistisch.

Gaza, 2014. © Yann Libessart/AZG
Gaza, 2014. © Yann Libessart/AZG

Sinds de aankondiging van het duurzaam staakt-het-vuren hebben de straten van Gaza, waar zich tot dan toe enkel heldhaftige ambulanciers waagden, zich met een uitgelaten menigte gevuld. De bevolking van de enclave blijft na 50 dagen van intense stress dan wel wezenloos achter in een verminkte stad, maar kort daarna hernemen ook de studenten hun lessen, gaan de handelaars weer aan de slag en trekken vissers opnieuw de zee op.

Stijgend aantal ongevallen

Honderdduizenden ontheemden die zich in de scholen of de ziekenhuizen hadden verschanst, kunnen terug naar huis, als dat er nog staat. Hoewel Gaza-Stad vrijwel gespaard is gebleven, zijn bepaalde wijken zoals Beit Hanoun en Shejaia bijna totaal vernield.

Dus leven de inwoners met tientallen in eengezinswoningen, zonder stromend water of elektriciteit. “We stellen nu een stijging vast van huishoudelijke ongevallen, zoals brandwonden of elektrocutie, een rechtstreeks gevolg van de slechte staat van woningen,” aldus Dr. Abu Abed, medisch verantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Gaza.

Sinds het begin van de gevechten biedt Artsen Zonder Grenzen steun in het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza. Dr. Kelly Dilworth, pediatrisch anesthesiste, vertelt: “Het moeilijkste waren de talloze slapeloze nachten die we doorbrachten om de zwaargewonden te behandelen die met tientallen tegelijk aankwamen, zonder te weten wanneer het zou stoppen.”

Meerdere trauma's

De teams kunnen maar moeilijk de rust nemen die ze verdienen. “De zwaarst gewonden zullen in de komende maanden nog tientallen operaties moeten ondergaan,” vertelt vaatchirurg Dr. Jan Swinnen. “Er zijn immers veel patiënten met meerdere trauma's, zoals verbrijzelde ledematen, ernstige brandwonden, interne letsels en neurologische problemen. En dan spreken we nog niet over het psychologische aspect.”

In Gaza is er nergens een veilig onderkomen, vandaar ook dat er zo veel jonge slachtoffers zijn

In de kliniek voor postoperatieve zorg, die Artsen Zonder Grenzen sinds 2007 in het centrum van Gaza-Stad leidt, werden al om en bij de 200 patiënten opgenomen. In Khan Yunis, 20 kilometer zuidelijker, waar de behoeften gelijkaardig zijn, opent een tweede polikliniek weldra de deuren. De verband- en kinesietherapiekamers zitten altijd vol.

500 kinderen omgekomen

Om de twee dagen gaat Amal Daban erheen met zijn zoontje van vijf, die gespecialiseerde zorg nodig heeft voor zijn verwondingen. De kleine Mohammad raakte na een bombardement bedolven onder de muur van zijn kamer en brak daarbij zijn dijbeen. Binnenkort wordt hij naar Duitsland geëvacueerd om een osteosynthese te ondergaan, een operatie die in Gaza ondanks de enorme vraag te weinig wordt uitgevoerd. Maar weinig patiënten hebben dat geluk.

Tijdens de operatie Protective Edge kwamen meer dan 500 kinderen om. In totaal vielen er meer dan 2000 doden. “In een ander conflict zouden de burgers massaal naar een buurland gevlucht zijn,” aldus Nicolas Palarus, verantwoordelijke voor de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen tijdens de gevechten. “In Gaza is er nergens een veilig onderkomen. Iedereen is een mogelijk doelwit, vandaar ook dat er zo veel jonge slachtoffers zijn.”