Sociale media

  • NL
Open the menu

G7: De wereld is vandaag niet beter voorbereid op ebola


Het wereldgezondheidssysteem is nog niet steeds voorbereid op grootschalige epidemieën, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen vandaag. “Als er morgen een pandemie uitbreekt op wereldschaal, dan is er nog steeds geen goed uitgeruste, gecoördineerde internationale reactie mogelijk”, aldus AZG.
Tijdens de G7-top in het Duitse Elmau dit weekend, dringt AZG er op aan dat de leiders van de top zich ertoe verbinden een doeltreffend noodsysteem te ontwikkelen voor epidemieën en gezondheidscrises op wereldschaal.

© Sylvain Cherkaoui
© Sylvain Cherkaoui

 Dit volgt op de verwoestende ebola-uitbraak in West-Afrika. De ebola-epidemie legde ook de nood aan geld bloot voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en aan testen voor verwaarloosde ziekten, en toonde aan dat patiënten in ontwikkelingslanden de hand moeten kunnen leggen op bestaande geneesmiddelen.

Gapend gat

De G7-leiders moeten erkennen dat er een gapend gat zit in ons wereldgezondheidssysteem en moeten concreet actie ondernemen. Anders kunnen er in een volgende grote epidemie duizenden levens – of meer – verloren gaan

"De G7-leiders moeten erkennen dat er een gapend gat zit in ons wereldgezondheidssysteem en moeten concreet actie ondernemen. Anders kunnen er in een volgende grote epidemie duizenden levens – of meer – verloren gaan”, zegt dokter Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen.

 Het falen op wereldniveau, zoals we dat zagen bij de ebola-epidemie (te laat alarm slaan, ondoeltreffende surveillance, trage internationale reactie, afwezigheid van leiderschap, gebrek aan behandelingen en vaccins), is niet uniek. Het is een realiteit bij vele noodsituaties waar onze teams vandaag mee geconfronteerd worden.

Politiek leiderschap

 “Er is vandaag een tastbaar vacuüm in het leiderschap inzake gezondheidszorg op wereldniveau. Er is steeds minder vraag om een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De lidstaten van de Verenigde Naties schieten tekort in hun bede om extra fondsen, en er is geen duidelijke afspraak over hoe een snel en doeltreffend reactiesysteem werkelijkheid kan worden”, zegt Florian Westphal, algemeen directeur bij Artsen Zonder Grenzen. “We hopen dat de G7-leiders een groter politiek leiderschap aan de dag zullen leggen, en gezondheidsurgenties prioriteit zullen geven om te verhinderen dat toekomstige epidemieën zodanig oncontroleerbaar worden.”

Nieuwe geneesmiddelen

 Er staan drie brandende gezondheidsproblemen op de agenda van de G7: ebola, verwaarloosde ziekten en antimicrobiële resistentie. “Terecht”, zegt Philipp Frisch van de Campagne voor Toegang tot Basisgeneesmiddelen van Artsen Zonder Grenzen.  “Het tekort aan onderzoek en ontwikkeling in deze domeinen is een enorm probleem; miljoenen mensen lijden aan ziektes waar geen doeltreffend geneesmiddel of vaccin voor bestaat en die niet worden ontwikkeld, bij gebrek aan een lucratieve markt voor de farmaceutische industrie. De leiders van de G7 moeten van de financiering van onderzoek- en ontwikkeling voor deze gezondheidsproblemen een prioriteit maken.”

 Zo is resistente tuberculose is een verwaarloosde ziekte waarvoor dringend nieuwe geneesmiddelen, vaccins en diagnoses nodig zijn. Artsen Zonder Grenzen behandelt jaarlijks noodgedwongen duizenden patiënten wereldwijd. De behandeling bestaat uit een twee jaar durend regime van antibiotica met vreselijke neveneffecten zoals voortdurende misselijkheid, psychose en doofheid, met een gunstige uitkomst voor slechts een op twee patiënten. Sommige vormen van de ziekte zijn vandaag zelfs niet langer behandelbaar door resistentie tegen de bestaande geneesmiddelen.

Kunstmatig hoge prijzen

 De prijzen van bestaande vaccins en behandelingen worden ondertussen kunstmatig hoog gehouden, met de exuberante prijs voor het nieuwe medicijn voor hepatitis C als belangrijkste voorbeeld. “De inactie van de internationale gemeenschap, waaronder de G7, heeft tot vele te voorkomen doden geleid, omdat geneesmiddelen niet ontwikkeld worden of te duur zijn. Onderzoek en ontwikkeling moet voorrang geven aan leven en gezondheid, in plaats van aan winst”, aldus nog Frisch.