Sociale media

  • NL
Open the menu

Europa! Handen af van onze medicijnen!


AZG klaagt economische onderhandelingen van de EU aan, die betaalbare medicatie voor ontwikkelingslanden op de helling zetten.

De onderhandelingen over een EU-India Vrijhandelsverdrag zijn in Brussel hervat. Daarom roept Artsen Zonder Grenzen Europa’s hoogste ambtenaar voor handel op om de acties, die de toegang tot betaalbare, in India geproduceerde generische geneesmiddelen aanzienlijk zal schaden, een halt toe te roepen. 
“Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht probeert de Europese farmaceutische industrie een achterpoortje te verschaffen tot monopoliën die leiden tot hoge prijzen voor medicijnen, waardoor de pillen buiten het bereik van patiënten blijven,” aldus Dr. Tido von Schoen-Angerer, directeur van de AZG-campagne voor de toegang tot basisgeneesmiddelen.
“India beschermt zijn octrooien wel, maar Europa gebruikt smerige wettelijke trucs om de toegang tot goedkopere generische geneesmiddelen nog meer te beperken.”
Europa wil een beleid van ‘gegevensexclusiviteit’ doorduwen dat de generische handel voor maar liefst tien jaar zou belemmeren. Dat blokkeert de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen standaardwerkwijze van generische producenten om bestaande studies over identieke producten te gebruiken om ervoor te zorgen dat hun medicijnen voor verkoop goedgekeurd worden.
India verwierp in 2008 bijvoorbeeld een octrooi op een aidsgeneesmiddel voor kinderen (nevirapine). Dat betekende dat generische producenten goedkopere versies van de siroop konden produceren en verkopen.
Als de ‘gegevensexclusiviteit’ in India echter van kracht zou zijn, zoals de EU nu wil, zouden producenten tot tien jaar moeten wachten alvorens het geneesmiddel te verkopen, hoewel het niet eens een octrooi verdiende. 
“Onze medische programma’s hangen af van een constante bevoorrading van betaalbare medicijnen. Voor mensen met hiv/aids, die medicijnen nodig hebben om te overleven, is het niet leefbaar om tien jaar te wachten op een nieuwer geneesmiddel. Zij zijn gedoemd te sterven terwijl ze wachten,” aldus Ariane Bauernfeind, operationeel coördinator voor AZG in Zuid-Afrika, Malawi, Lesotho en Zimbabwe.
“Zonder behandeling haalt de helft van alle kinderen die met hiv/aids geboren worden, hun tweede verjaardag niet.  We kunnen niet toelaten dat de EU onze bevoorrading van betaalbare, nieuwere medicijnen stopzet.”
Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht wil bovendien een beleid voeren dat de toegang tot medicijnen schaadt via ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), een verdrag waarover in het geheim werd onderhandeld.
Enerzijds wil het verdrag consumenten beschermen tegen nepmedicijnen, maar aan de andere kant belemmert het de productie van legitieme, betaalbare en veilige medicijnen door bedrijven verreikende macht te verstrekken om de producten van concurrenten te blokkeren.
“De EU is verre van oprecht geweest in haar antwoord op onze ongerustheid. Het probleem zit in de details en we eisen van Eurocommisaris voor Handel De Gucht dat hij ophoudt de dingen anders voor te stellen dan ze zijn en te verhullen wat voor een gezondheidsimpact zijn beleid zal hebben op mensen in alle ontwikkelingslanden,” licht von Schoen-Angerer toe bij de afgifte van een open brief van AZG aan de Eurocommissaris voor Handel.
“Mensen wiens leven afhangt van Indische generische middelen zijn de straten van Delhi, Bangkok, Jakarta en Kathmandu opgetrokken, met de boodschap dat Eurocommissaris voor Handel De Gucht zich moet terugtrekken.” 

Teken de petitie!