Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Haïti: AZG verzorgt patiënten terwijl protesten uitbreken in hoofdstad


In de hoofdstad Port-au-Prince is het erg onrustig sinds de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen. AZG verzorgde verschillende patiënten die gewond raakten bij de protesten.

Ondertussen woedt de cholera-epidemie verder en blijft Artsen Zonder Grenzen duizenden mensen behandelen tegen de ziekte.
In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is de situatie erg onrustig. Dinsdag betoogden duizenden Haïtianen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Er werden vuren ontstoken en barricades opgeworpen. Artsen Zonder Grenzen was voorbereid op de onlusten en had op zeven plaatsen in de stad medische teams met chirurgisch materiaal klaarstaan. Zo werden er 26 gewonden verzorgd, waarvan er 15 schotwondes hadden.
De normale medische diensten en de behandeling van cholerapatiënten gaat gewoon verder. De ambulances van Artsen Zonder Grenzen mogen de opgeworpen barricades meestal passeren en kunnen patiënten blijven vervoeren. Het aantal gevallen van cholera blijft erg hoog in Port-au-Prince, maar lijkt wel te stabiliseren.
Op andere plaatsen in Haïti is dat niet in het geval. In het noorden van het land, waar de epidemie begon, is de situatie op dit moment bijzonder kritiek, vooral in de meer afgelegen gebieden. Teams van Artsen Zonder Grenzen behandelen in het noorden elke dag 380 patiënten.
“Wat we zien, is wellicht maar het topje van de ijsberg. We weten dat er in die landelijke gebieden mensen sterven aan cholera,” zegt David Schtrumpf, die de mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen in het noorden van Haïti leidt.
“We proberen die plaatsen te bereiken met de wagen, de motor of desnoods te voet, om er rehydratatiepunten en behandelcentra op te zetten. Het is belangrijk dat ook de bevolking in afgelegen gebieden toegang heeft tot medische zorgen.”
Ook in het zuiden van het Haïti, dat tot nog toe relatief gespaard was gebleven van cholera, is de epidemie nu doorgebroken. Artsen Zonder Grenzen heeft er dan ook cholerabehandelcentra opgezet, met name in Léogâne, Jacmel, Les Cayes en Jeremie.
“In de gebieden waar het nieuw is dat mensen cholera krijgen, is de bevolking erg bang,” zegt Alan Lefebvre, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Ze vrezen dat een behandelcentra de ziekte naar hun dorp zal brengen. Het is een hele uitdaging om de mensen te informeren, te sensibiliseren en te tonen dat we patiënten een efficiënte behandeling geven.”
Sinds het begin van de cholera-epidemie in Haïti heeft Artsen Zonder Grenzen nu al meer dan 51.000 patiënten behandeld. De voorbij week waren het er elke dag 1.100. Meer dan 4.000 Haïtiaanse medewerkers werken samen met 260 internationale collega’s om de cholerapatiënten te verzorgen.