Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Haïti: AZG breidt activiteiten in het noorden en zuiden nog uit


Sinds 22 oktober, het begin van de cholera-epidemie, heeft Artsen Zonder Grenzen 62.000 patiënten verzorgd.

In totaal werken er nu 4.000 Haïtiaanse en 315 internationale medewerkers voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti om cholera te bestrijden. Elke dag verzorgen ze 2.000 patiënten in 47 choleracentra verspreid over het hele land.
Het aantal patiënten dat Artsen Zonder Grenzen verzorgt in Port-au-Prince is gestabiliseerd. Vorige week ging het om gemiddeld 385 patiënten per dag. Ook in de noordelijke regio Artibonite stabiliseert de epidemie zich.
In het noorden en noordwesten van Haïti daarentegen, neemt de epidemie nog in omvang toe. In het departement Noord ving Artsen Zonder Grenzen de voorbije week 4.000 patiënten op, in het departement Noord-West nog eens 1.100. Teams van Artsen Zonder Grenzen breiden daar het aantal behandelcentra en rehydratatiepunten nog uit. Dat is vooral een logistieke uitdaging, omdat de gebieden erg moeilijk toegankelijk zijn.
Ook in het zuiden van Haïti, zet de epidemie haar opmars onverminderd verder. In het departement Zuid zijn sinds het begin van epidemie 475 patiënten verzorgd, maar 439 werden pas vorige week ziek. In Jacmel, de hoofdstad van departement Zuid-Oost ziet Artsen Zonder Grenzen nu gemiddeld honderd patiënten per dag.
“Op één dag arriveerden er 260 patiënten. Overal waren er mensen… Zieken, hun familieleden, er liepen honderden mensen door ons behandelcentrum,” vertelt Loreto Barcelo, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Jacmel.
“We moesten soms vier patiënten in één bed plaatsen. We hebben zoveel mogelijk mensenlevens proberen redden in afwachting van versterkingen. Vandaag zijn er twintig nieuwe verpleegkundigen aangekomen om ons te helpen. We hebben een nieuw centrum kunnen openen, met 100 bedden, en nu zijn we de situatie meester.”
Niet enkel in Jacmel maar ook in Pignon, Saint-Rapaël, Ranquitte, Gaspard en Jérémie zijn deze week nog nieuwe medische faciliteiten opgezet.
De reactie van lokale en internationale organisaties blijft intussen onvoldoende. Bepaalde actoren hebben opgeroepen een vaccinatiecampagne te organiseren. Kate Alberti, epidemiologe, staat te kijken van die oproep : “De epidemie treft vandaag het hele land, inclusief de meest afgelegen zones. Dat is niet het moment om een vaccinatiecampagne te organiseren. De prioriteit zijn het behandelen van patiënten, de toegang tot zuiver water garanderen en de hygiënische omstandgheden verbeteren, zodat besmetting kan worden voorkomen. In de toekomst is een vaccinatiecampagne misschien wel een goed idee, omdat het epidemieën kan voorkomen.”

AZG verzorgt gewonden na straatprotesten tegen verkiezingsresultaten

Tussen 7 en 12 december verzorgde Artsen Zonder Grenzen 96 gewonden. 38 van hen hadden schotwonden. Op verschillende plaatsen heeft Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal en chirurgische teams klaarstaan om eventueel meer gewonden op te vangen. Ondanks de onrust van de laatste dagen hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen hun medisch werk kunnen verderzetten.