Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera in Angola al meer dan 20.000 besmette mensen, maar het antwoord blijft ontoereikend


Tien weken nadat het eerste geval van cholera in Luanda officieel werd vastgesteld, zijn 20.000 mensen besmet geraakt en zijn 900 patiënten overleden. De ziekte heeft zich intussen in het grootste deel van het land verspreid. Dinsdag (25 april) viel het hoogste aantal slachtoffers met 929 nieuwe besmettingen en 25 doden. Toch blijven de maatregelen die zijn genomen om de uitbraak een halt toe te roepen zeer ontoereikend. AZG dringt er bij de Angolese regering en internationale hulporganisaties op aan om hun inspanningen om de epidemie te stoppen, op te drijven.

“Iedereen heeft traag gereageerd”, zegt Richard Veerman, landverantwoordelijke voor AZG in Angola. “Een aantal factoren zorgde ervoor dat dit een van de ergste cholera-epidemieën is die Angola ooit heeft gekend. Met wat we nu weten is er geen enkel excuus om niet alles op alles te zetten om het dodenaantal niet verder te laten stijgen.”
Deze week registreerde AZG gemiddeld 30 nieuwe besmettingen en 1 dode per uur. Alleen al in één van de behandelingscentra van AZG in Luanda, kwamen er 240 nieuwe patiënten binnen in een tijdspanne van 24 uur. Het team stelde snel 2 nieuwe tenten op om de opvangcapaciteit van het reeds overbevolkte centrum uit te breiden.
De meerderheid van de gevallen tijdens een cholera-epidemie worden doorgaans pas ontdekt nadat de piek van de uitbraak (d.i. de periode met het hoogste aantal nieuwe besmettingen per dag) voorbij is. “Vandaag hebben we deze piek nog niet bereikt. Zelfs volgens conservatieve schattingen zal het slachtofferaantal van deze epidemie zeer hoog oplopen”, zegt Veerman.
Luanda was de laatste tien jaar gespaard gebleven van een belangrijke cholera-uitbraak, de delen rond de hoofdstad zelfs nog langer. Tijdens de oorlog kon de bevolking nauwelijks rondreizen en kreeg de ziekte weinig kans om zich vanuit de sloppenwijken rond de hoofdstad te verspreiden. Als gevolg is er weinig resistentie onder de bevolking tegen de cholerabacterie. De mensen zijn ook slecht ingelicht over wat ze kunnen doen om zichzelf en hun gemeenschap te beschermen tegen besmetting.
“Deze epidemie is nog niet onder controle” zegt Luis Encinas, noodhulpcoördinator van AZG. “Het is cruciaal dat de autoriteiten een nationale strategie bepalen en uitvoeren om de epidemie in te dijken. Ook moeten ze de toegang tot de behandelingscentra en de beschikbaarheid van gratis veilig drinkwater verzekeren, en de sanitaire situatie verbeteren. Het is tevens erg belangrijk om een betrouwbaar systeem op te starten om epidemiologische data te verzamelen, en ook de voorlichtingscampagnes voor de bevolking moeten worden uitgebreid, zeker in de regio’s buiten de hoofdstad.”
AZG heeft tien behandelingscentra voor cholera in Angola: 6 in Luanda, 1 in Benguela, 1 in Malanje, 1 in ‘Ndalatando en 1 in Caxito. De organisatie heeft 55 internationale en 330 Angolese medewerkers ter plaatse die werken rond cholera. Tot vandaag werden reeds 11.700 gevallen behandeld in de centra van AZG.