Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie blijft woeden in Haïti


Twee jaar na het begin van de cholera-epidemie in Haïti zijn patiënten nog altijd niet zeker van een behandeling. Nochtans lopen de Haïtianen nog steeds een groot risico om besmet te raken met de bacterie.

© Mathieu Fortoul/MSF-AZG
© Mathieu Fortoul/MSF-AZG

In de hoofdstad Port-au-Prince leven nog steeds meer dan 350.000 slachtoffers van de aardbeving van 2010 in kampen; duizenden anderen wonen in krottenwijken. De sanitaire voorzieningen zijn er ellendig en dat maakt de bewoners erg kwetsbaar voor de cholerabacterie.

Sinds begin 2012 werden er meer dan 12.000 cholerapatiënten behandeld in de vijf centra die Artsen Zonder Grenzen daarvoor heeft opgericht. “Dat is inderdaad een daling tegenover dezelfde periode in 2011”, zegt Oliver Schulz, die de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Haïti coördineert. “Maar elke week zien we 250 nieuwe patiënten met cholera. Dat blijft erg veel.”

Twee jaar na het uitbreken van de epidemie blijft de capaciteit van de overheid om patiënten te verzorgen bijzonder laag. Als gevolg daarvan moest Artsen Zonder Grenzen tijdens de recentste opstoot van cholera meer dan 70% van de patiënten behandelen in Port-au-Prince. Maar de verminderde internationale financiering beperkt intussen de mogelijkheden van humanitaire organisaties. “Nochtans hebben we de meeste van onze choleracentra het hele jaar moeten openhouden”, zegt Oliver Schulz.

Eén van de patiënten van Artsen Zonder Grenzen was Wilsème: “Ik ging naar een openbaar ziekenhuis, maar daar ik kreeg ik te horen dat ze me niet konden helpen, en dat ik naar Artsen Zonder Grenzen moest gaan. Daar kreeg ik gelukkig wel een behandeling. We leven hier in erg moeilijke omstandigheden, zonder proper water en zeep. We weten dat we het gevaar lopen om cholera te krijgen, maar we kunnen niets doen om onszelf te beschermen.”

Alleen permanente oplossing voor water en sanitair zullen het mogelijk maken om cholera te bedwingen. “Dat zal natuurlijk tijd vragen, en dat is waarom medische hulp voor cholerapatiënten een belangrijke prioriteit voor de overheid moet zijn”, zegt Oliver Schulz.

Cholera is eenvoudig te behandelen, maar het is belangrijk dat er gespecialiseerde centra zijn en dat patiënten daarheen kunnen van zodra de eerste symptomen zichtbaar zijn. Zonder adequate behandeling kan de ziekte al na enkele uren tot de dood leiden.

Met enkele eenvoudige maatregelen zou het mogelijk zijn om de behandeling van cholera op te nemen in de openbare ziekenhuizen. Dat zou de toegang van veel mensen tot de behandeling sterk verbeteren.  Artsen Zonder Grenzen ondersteunt daarom ook de overheid tijdens piekmomenten van de cholera-epidemie met technische en logistieke steun.

Sinds de epidemie begon in oktober 2010, werden naar schatting al 600.000 Haïtianen ziek. 7.500 van hen lieten daarbij het leven.