Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: uitbreiding hulp na gevechten


In de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben de overheid en de rebellen vrede gesloten. Artsen zonder Grenzen gaf noodhulp tijdens de gevechten en breidt haar activiteiten nog verder uit. Duizenden mensen zijn de bossen in gevlucht, inclusief het, toch al schaarse, medisch personeel.

© Sylvain Groulx. Ndélé, 2012.
© Sylvain Groulx. Ndélé, 2012.

75 internationale en honderden lokale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen bieden noodhulp in de bestaande 7 projecten. En er komen meer hulpverleners bij, om extra hulpacties uit te voeren.

Ziek in de bossen

‘Toen we hoorden dat de rebellen Damara naderden, vluchtten mensen de bossen in. Met mijn 4 kinderen slaap ik buiten. Het is koud en we moeten vervuild water uit beekjes drinken. Veel mensen zijn ziek geworden. Ik ben naar Damara gekomen om water en voedsel te kopen. Op de markt hoorde ik dat je van Artsen zonder Grenzen gratis medische zorg kunt krijgen. Mijn twee kinderen zijn ziek en ik ben van plan ze zo snel mogelijk naar de stad te brengen, ook al ben ik wel bang omdat er zoveel soldaten in de stad zijn.’ Anita (22).

Hulp in Damara en Bangui

Sinds donderdag, 10 januari, werkt Artsen zonder Grenzen in de stad Damara dat zich in de frontlinie bevond. Damara is in de handen van regeringstroepen. Mobiele teams behandelen per dag zo’n 100 vluchtelingen, vooral voor malaria en ondervoeding. In het algemeen is de gezondheid van de bevolking al zeer kwetsbaar, veel voorkomende aandoeningen zijn dan ook diarree en luchtweginfecties. In hoofdstad Bangui trekken mobiele teams langs 7 gezondheidsposten. Een belangrijke taak is de behandeling van malaria: zo’n 840 mensen kregen malariamedicijnen. Ook trainen de teams de lokale staf in het uitvoeren van een sneltest voor malaria. Een chirurgisch team staat standby.

Bijspringen en medicijnen aanvoeren

‘Vele lokale medische voorzieningen sloten hun deuren nadat het medische personeel was gevlucht. De weinigen die open bleven zijn bijna door hun medicijnen heen of zijn geplunderd,’ vertelt Sylvain Groulx, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Teams verkennen de situatie van Grimari tot Bria, en Sibut om te kijken waar Artsen zonder Grenzen bij moet springen. Ook voeren we medicijnen en ander medisch materiaal aan om klinieken en posten te bevoorraden en zijn we in onderhandeling om onze toegang tot getroffen gebieden te vergroten.

Centraal-Afrikaanse Republiek; gezondheidscrisis

De bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek verkeerde al voor het oplopende conflict in een medische noodsituatie. Al decennialang gaan mensen gebukt onder gevechten tussen rebellengroepen en regeringstroepen en de aanwezigheid van gewelddadige gewapende roversbenden. De toegang tot gezondheidszorg is er zeer beperkt, onder meer door een gebrek aan gekwalificeerd personeel, een zwakke aanwezigheid van het ministerie van Volksgezondheid buiten de hoofdstad en een onbetrouwbare aanvoer van essentiële medicijnen.