Sociale media

  • NL
Open the menu

Behoefte aan ‘gewone’ medische zorg in Haïti groeit


Artsen Zonder Grenzen ziet in Haïti steeds meer de gebruikelijke ziekten en aandoeningen bij haar patiënten. Naast de voortdurende wondverzorging groeit nu de behoefte aan reguliere medische zorg.

De gezondheidszorg in Haïti was al voor de aardbeving zo gebrekkig dat de ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen voor spoedeisende hulp altijd al drukbezet waren. In het Martissant ziekenhuis komen meer en meer kinderen binnen met ziekten als diarree of luchtwegontstekingen.

In de stad Léogâne bereiken de mobiele hulpposten nu 350 patiënten per dag. Vaak gaat het daarbij om meer ‘normale’ klachten. In het Chancerelle ziekenhuis in Port-au-Prince is het aantal verloskundige opnames sterk toegenomen.
Het team heeft een kleine opslagruimte omgebouwd tot een extra kraamkamer, waarmee het aantal bedden is toegenomen van 18 naar 40. Elke dag worden er gemiddeld 12 kinderen geboren. De toestroom lijkt erop te wijzen dat de mensen in de stad weten dat ze in dit gespecialiseerde centrum terecht kunnen.
Steeds vaker krijgen onze teams te maken met de psychologische trauma’s waar zoveel aardbevingsslachtoffers onder lijden. Zo’n 20 procent van de patiënten van de mobiele klinieken in Léogâne en Port-au-Prince heeft psychosociale problemen. De klassieke symptomen zijn angst, wanhoop, slapeloosheid en woede.
Afhankelijk van de cultuur in een land komen er meer of minder symptomen voor die te maken hebben met de onderdrukking van die emoties. In Haïti is er weinig stigma rond die gevoelens en dus beperken de fysieke symptomen zich vooral tot hoofdpijn en gebrek aan eetlust.
De postoperatieve zorg in Haïti heeft nog steeds een hoge prioriteit voor de teams van Artsen Zonder Grenzen, omdat de hoeveelheid bedden voor deze langdurige zorg nog steeds beperkt is. De eerste 20 patiënten uit het opblaasbare St. Louis ziekenhuis zijn overgebracht naar het ‘tentdorp’ voor postoperatieve zorg in Delmas 30.
Het Bicentenaire ziekenhuis heeft nu 60 bedden. Er is daar ook een speciale behandelruimte voor tetanuspatiënten ingericht om de intensieve zorg te kunnen bieden die voor deze ziekte nodig is.
Bijzonder zwaar zijn de levensomstandigheden voor de mensen die dakloos geworden zijn en nu in geïmproviseerde onderkomens in kampen leven. Eén van de grote problemen daar is schoon drinkwater en hygiëne. Teams van Artsen Zonder Grenzen zullen 7.000 mensen in de kampen bij het St. Louis ziekenhuis van drinkwater voorzien.
Een ander team gaat per vrachtwagen tussen de 20 en 30 locaties in de stad van drinkwater voorzien en er latrines bouwen. In totaal zorgt Artsen Zonder Grenzen voor water en hygiëne voor rond 40.000 ontheemden in Port-au-Prince en Léogâne. Ook verdelen de teams noodzakelijke goederen als dekens en jerrycans onder 7.000 families.