Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG wil snelle en geweldloze vrijlating van twee ontvoerde medewerkers


Artsen Zonder Grenzen zet haar medische activiteiten voor de Somalische bevolking intussen verder

Artsen Zonder Grenzen heeft sinds de ontvoering van twee medewerkers in Dadaab, Kenia, op 13 oktober geen informatie over de identiteit of motieven van de ontvoerders. Artsen Zonder Grenzen wil formeel en duidelijk afstand nemen van elke gewapende actie en daarmee verbonden verklaringen.

© Lynsey Addario/VII. Dadaab, 2011.
© Lynsey Addario/VII. Dadaab, 2011.

Artsen Zonder Grenzen staat in contact met alle relevante actoren om een veilige oplossing voor de ontvoering te vinden. Ontvoeringszaken zijn bijzonder complex en moeten voorzichtig aangepakt worden. Artsen Zonder Grenzen is daarom zeer bezorgd dat de veiligheid en de oplossing voor het incident bemoeilijkt wordt door elke daad van geweld in verband met deze zaak.

“Artsen Zonder Grenzen praat met alle relevante actoren om de veilige en snelle vrijlating van onze collega’s te verkrijgen. Maar elke vorm van geweld kan dit bemoeilijken”, zegt Jose Antonio Bastos, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen in Spanje. “We willen ons sterk uitspreken tegen elke militaire of andere gewapende actie, en tegen verklaringen of veronderstellingen over verantwoordelijkheid in verband met deze zaak.”
 
Artsen Zonder Grenzen blijft wel hulp bieden aan mensen die kampen met de huidige crisis in Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti, ondanks de zeer complexe veiligheidssituatie. Als gevolg van de aanval heeft Artsen Zonder Grenzen tijdelijk de activiteiten opgeschort in Ifo 2 kamp in Dadaab, waar de ontvoering gebeurde. Het gaat om twee gezondheidscentra en mobiele hulpposten waar primaire gezondheidszorg, reproductieve gezondheidszorg en antenatale zorgen werden verleend en waar routinevaccinatieprogramma’s en referentiediensten voor secondaire gezondheidszorg werden georganiseerd.
 
In Dagahaley kamp heeft Artsen Zonder Grenzen de voortzetting van levensreddende medische activiteiten in het ziekenhuis verzekerd. In het ziekenhuis zijn al 200 patiënten behandeld in het therapeutisch voedingscentrum. Er zijn echter wel vijf hulpposten tijdelijk opgeschort en de medische teams staan momenteel stand-by, klaar om de activiteiten te hervatten wanneer de omstandigheden het toelaten. Een deel van het voedingsprogramma, dat 15.000 mensen behandelde, is tijdelijk stopgezet.
 
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1991 onafgebroken in Somalië en heeft momenteel dertien projecten in het land. Daarbij zijn ook projecten die zich toelggen op de gevolgen van de huidige crisis, zoals vaccinatie -en voedingsprojecten. Voor het goede verloop van deze activiteiten staat Artsen Zonder Grenzen in contact met de belangrijkste actoren op het terrein. In Dadaab, Kenia, hervatte Artsen Zonder Grenzen de operaties in 2009, terwijl de organisatie ook Somalische vluchtelingen bijstaat in de kampen van Dolo Ado in Ethiopië.
 
“We zijn diep bezorgd om het lot van onze twee collega’s. Artsen Zonder Grenzen vindt het belangrijk om te blijven gezondheidszorg te voorzien aan de Somalische bevolking in en buiten Somalië”, zegt Bastos, “maar de aanval heeft een serieuze impact op de schaal van de geboden hulp. Het is hoogst onrustwekkend.”