Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt teams naar getroffen zone


AZG gaat door met de evaluatie van de noden en versterkt haar teams op het terrein om de noden snel te kunnen lenigen. Er zullen nog zo'n 25 specialisten arriveren in Sichuan.

De dodentol in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is volgens de Chinese autoriteiten opgelopen tot 19.500. Duizenden mensen zitten nog vast onder het puin van ingestorte gebouwen. Het epicentrum lag in Wenchuan, ten noordwesten van de provinciehoofdstad Chengdu. Er zouden 90.000 gebouwen zijn ingestort. Veel zones in de bergen blijven ontoegankelijk.

De gezondheidsinfrastructuur is goed in Sichuan, al zijn enkele ziekenhuizen beschadigd en is de dienstverlening beperkt. Normaal gezien moeten de patiënten betalen, maar sinds de aardbeving zijn medische zorgen gratis. Er is een systeem opgezet om gecompliceerde medische gevallen door te verwijzen, meestal vanuit dorpen naar steden. Er is nood aan chirurgische capaciteit en materiaal: vooral op vlak van orthopedie (waaronder anesthesie).

Twee AZG-teams doorkruisen het getroffen gebied voor een evaluatie van de onmiddellijke gezondheidsnoden in Sichuan. 

Nood aan onderdak, drinkwater en medisch materiaal

De eerste inschattingen in de districten An Xian, Dujiangyan en Beichuan, ten noorden van Chengdu, wijzen op een grote nood aan onderdak, drinkwater en medisch materiaal. De meeste apotheken in het gebied zijn verwoest en er is een groot gebrek aan medicijnen. In het district Beichuan zijn volgens berichten 5.000 mensen omgekomen en worden 10.000 mensen vermist. AZG stuurt medicijnen, medische materialen, maar ook zeven opblaasbare ziekenhuistenten naar Chengdu.

Een ander AZG-team bezocht de regio Pengzhou, zo’n 40 km ten noorden van Chengdu. In twee dorpen in het naburige Longmen-gebergte werden honderden gewonden naar de plaatselijke structuren gebracht. In Pengzhou is vooral dringend nood aan onderdakmateriaal, medicijnen en medisch materiaal.

In Chengdu zelf bezocht het team twee ziekenhuizen waar honderden gewonden van de aardbeving zijn opgenomen. De ziekenhuizen zijn goed in staat de mensen te behandelen, maar hebben dringend specifiek materiaal nodig. AZG schenkt chirurgisch materiaal, infusen, verbandmateriaal en medicijnen.

Het crush-syndroom

Er zal ook dialyseapparatuur worden geschonken om mensen te behandelen die lijden aan het zogenaamde “crush-syndroom”. Dit is een aandoening waarbij beschadigd spierweefsel grote hoeveelheden giftige stoffen in de bloedbaan brengt, waardoor de nieren falen. Zonder behandeling kan het crush-syndroom dodelijk zijn. AZG stuurt ook 3 nefrologen om mensen met het syndroom te behandelen.

In de bezochte gebieden zijn veel huizen vernield en hebben velen alles verloren,” zegt Philip Tavernier, AZG-landverantwoordelijke in China. “We sturen daarom dekens, plastic zeilen en hygiënekits (zeep, kom, handdoek, tandpasta, shampoo, enz.) vanuit Hong Kong naar het getroffen gebied. Dit materiaal omvat basisgoederen voor zo’n 20.000 mensen.

AZG onderzoekt de beschikbaarheid van hulpgoederen in het gebied, zoals dekens, jerry cans, plastic zeilen en waterzuiveringsmateriaal.Sommige wegen in de bergen zijn nog steeds dicht. Er werden vandaag veel ambulances gezien die patiënten vervoerden (wanneer de wegen open zijn). De luchthaven van Chengdu is opnieuw open. In tankstations is soms enkel brandstof verkrijgbaar voor hulpverlening. Ook een aantal wegen mogen enkel gebruikt worden voor hulptransporten. Sommige goederen zijn niet overal verkrijgbaar (tenten zijn bijvoorbeeld erg moeilijk te vinden) en zullen vanuit andere provincies of landen moeten komen. Vanuit Peking worden 5000 AZG-tenten gestuurd.   

AZG gaat door met haar evaluatie en versterkt het team ter plaatse om snel te kunnen voldoen aan de noden. De volgende twee dagen arriveren in Sichuan zo’n 25 specialisten (nefrologen, chirurgen, artsen, verpleegkundigen, psychologen, logistiek medewerkers, water- en sanitatiespecialisten), samen met extra hulpmateriaal.

AZG werkt sinds 1988 in China. Op het moment van de aardbeving waren AZG-medewerkers aan het werk in Nanning, in Guangxi Zhuang, waar de organisatie sinds 2003 een HIV/aidsprogramma runt. Begin 2008 werd een ander HIV/aidsprogramma in Xiangfan, in de provincie Hubei, overgedragen aan de Chinese autoriteiten.